Assen wil vereveningsfonds voor meer sociale woningbouw

Assen wil vereveningsfonds voor meer sociale woningbouw

Om de bouw van sociale huurwoningen in Assen te stimuleren, wil het college van burgemeester en wethouders een vereveningsfonds instellen. Ontwikkelaars die binnen een nieuwbouwproject minder dan 30% sociale huurwoningen bouwen, storten een bijdrage in dit fonds. Omgekeerd kunnen ze ook een bijdrage krijgen als ze meer sociale huurwoningen realiseren. Op 25 mei neemt de gemeenteraad een besluit over het vereveningsfonds.

Het toewerken naar een vereveningsfonds was een afspraak uit het bestuursakkoord “Dichtbij en daadkrachtig”. Wethouder Cor Staal van Wonen ziet het als een waardevol sturingsinstrument: “Met dit fonds is het ook voor projectontwikkelaars aantrekkelijker om sociale huurwoningen te bouwen en deze goed over de stad te spreiden. En dat is hard nodig, want de vraag is nog altijd groter dan het aanbod.”

Het vereveningsfonds
In de woonvisie van de gemeente Assen is afgesproken dat alle nieuwbouwprojecten tenminste 30% sociale huurwoningen tellen. Het vereveningsfonds is een extra stimulans voor ontwikkelaars om dit te realiseren of zelfs meer te bouwen. Afhankelijk van het type woning, moet er € 15.000 of € 30.000 euro per woning in het fonds gestort worden als een woningbouwproject uit minder dan 30% sociale huur bestaat. Indien er méér dan de 30% sociale huurwoningen gebouwd wordt, krijgt de ontwikkelaar €15.000 euro per extra gerealiseerde huurwoning. Voor projecten die al in ontwikkeling zijn, geldt het vereveningsfonds nog niet. Wel maakt de gemeente ook nu al met ontwikkelaars afspraken over hoe ze aan de eis van 30% kunnen voldoen.

Pakket aan maatregelen

Het vereveningsfonds is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die de gemeente Assen inzet om een passend en betaalbaar woonaanbod voor iedereen te creëren in Assen. Eerder stelde de gemeente Assen al een zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding in. Daarnaast neemt de gemeenteraad op 20 april een besluit over de opkoopbescherming en vernieuwde doelgroepenverordening.

Tiplijn