Blog: ,,Peter is gespecialiseerd in dementievriendelijke uitvaarten'' Uitvaart in scene gezet

Blog: ,,Peter is gespecialiseerd in dementievriendelijke uitvaarten''

De ouders van Joep waren ruim 50 jaar samen. Zijn vader verzorgde haar moeder, die een vorm van dementie had, al een paar jaar met liefde. Maar toen de vader van Joep plotseling overleed, zaten hij en zijn zuster met hun handen in het haar. Want, lieten zij hun dementeren mama afscheid nemen? Was het wel mogelijk haar mee te nemen naar de afscheidsdienst? En op wat voor een manier kan zij afscheid nemen van haar man? Joep en zijn zuster hadden werkelijk geen idee.

Tekst: Peter Hendriks in de blogserie Mijn Bijzondere Uitvaarten

Eén op de vijf mensen wordt geconfronteerd met dementie. Dit aantal neemt de komende jaren verder toe verwacht Peter Hendriks van uitvaartzorg BijZonder. “Dementie zal steeds vaker deel uitmaken van het dagelijkse leven. Dat betekent dat wij als uitvaartverzorgers steeds vaker te maken krijgen met een nabestaande met dementie. In ons land groeit het aantal weduwen en weduwnaars met dementie jaarlijks met zo’n 4500,” weet Peter ons te vertellen. Dubbel verlies kan voorkomen worden als een nabestaande met dementie afscheid kan nemen en bij de uitvaart aanwezig kan zijn. Hendriks: “zij moeten immers een dierbare missen en als er geen voorzieningen zijn, dan is afscheid nemen onmogelijk. Vandaar dat wij ons verdiepten in dementievriendelijke uitvaartverzorging.” In samenwerking met Alzheimer Nederland is een training, die inmiddels bekroond is met het etiket ‘Samen dementievriendelijk’, ontwikkeld.

“Uitvaartzorg BijZonder vindt het belangrijk dat hun uitvaartverzorgers over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, zodat de nabestaande met dementie op een zo goed mogelijke manier afscheid kan nemen en betrokken wordt bij de uitvaart,” zegt Hendriks.

Peter Hendriks van uitvaartzorg BijZonder heeft een meerdaagse training gevolgd en is officieel gecertificeerd als dementievriendelijke uitvaartverzorger en levert daarmee een bijdrage aan de acceptatie van de ziekte. Wie meer wil weten over dementievriendelijke uitvaartverzorging of vragen heeft over uitvaartverzorging in het algemeen, kan gerust contact opnemen met BijZonder. Peter Hendriks staat u graag te woord.

Het telefoonnummer is 0592 – 85 34 35 en meer informatie over uitvaartzorg BijZonder is te vinden op uitvaartzorg-bijzonder.nluitvaartzorg-bijzonder.nl

Andere blogs in de blogserie Mijn Bijzondere Uitvaarten

- > Blog: ''Mijn eerste uitvaart…''
- > Blog: ,,Er is leven voor, en na de dood. Soms is het BijZonder fijn als er hulp kan zijn''

Tiplijn