Blog: ,,Er is leven voor, en na de dood. Soms is het BijZonder fijn als er hulp kan zijn'' Rob de Joode

Blog: ,,Er is leven voor, en na de dood. Soms is het BijZonder fijn als er hulp kan zijn''

Bij Uitvaartzorg BijZonder is het gebruikelijk dat families volledig worden ontzorgt. Naast de zorg rondom het overlijden, is ook de voorzorg en nazorg die Uitvaartzorg BijZonder biedt van groot belang. Wat dit precies inhoud, dat vragen wij aan Diana van der Laan, Peter Hendriks, Jennifer Schouten.

Tekst: Peter Hendriks in de blogserie Mijn Bijzondere Uitvaarten

De dood… wij praten er liever niet over, maar heb jij het al geregeld? Ieder mens komt te overlijden. Vaak gebeurt dat onverwacht, maar soms is het een moment waar je bewust naartoe leeft. Als je weet dat je gaat overlijden, komen er allerlei vragen op je af: Wat voor afscheid wil ik? Het leven loslaten; hoe doe ik dat? Hoe regel ik de nalatenschap? Dan is het fijn als je de rust en de ruimte vindt om je leven in liefde los te kunnen laten. Uitvaartzorg BijZonder helpt je daar graag bij.

Wat moet je je voorstellen bij voor- en nazorg en zorg rondom het overlijden? ,,Voorzorg is alle zorg dat vóór een overlijden plaatsvind. Dit kan zijn dat de wensen bij een te verwachten overlijden vastgelegd worden, maar bijvoorbeeld ook omdat je het graag geregeld wilt hebben voor later. Eigenlijk is het verstandig dat iedereen zijn of haar wensen vastlegt omdat niemand precies weet wanneer het einde daar is. Hoe vervelend is het voor je nabestaanden als ze niet weten wat je wensen zijn? De tijd van ‘iedereen dezelfde uitvaart’ ligt al heel lang achter ons. Je kunt het afscheid zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Het is bevrijdend en rustgevend om samen na te denken over hoe de dag van je uitvaart eruit zou moeten zien. Bovendien neem je een grote zorg voor je nabestaanden weg als je jouw wensen vastlegt'', aldus Peter Hendriks.

,,Dit onderdeel van de voorzorg is een belangrijk onderdeel'', vult Diana van der Laan aan. ,,Immers vanuit de wensen komen bijna alle vervolgstappen die van belang zijn naar voren. We merken dat er veel mensen zijn die behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding bij administratieve zaken, maar ook bij praktische zaken. Op zo’n moment is het fijn om een vertrouwenspersoon te kunnen inschakelen, die ook na het overlijden hun wensen kan uitvoeren. Het is belangrijk dat je iemand kiest die je vertrouwt én deskundig is. Zo’n belangenbehartiger is vaak niet iets waar mensen direct aan denken, maar wat zeer belangrijk kan zijn als er bijvoorbeeld geen kinderen zijn of de familie in onmin leeft. Dan is het fijn als er een onafhankelijke partij is, een vertrouwenspersoon, die de belangen bij leven en/of overlijden kan behartigen. MEANDER Support helpt je daar graag bij'', zegt Van der Laan.

De zorg rondom het overlijden is misschien nog wel van veel groter belang. Ieder mensenleven is uniek en verdient een passend volwaardig afscheid. Dat is de visie waarmee Uitvaartzorg BijZonder jou wil ondersteunen rondom een begrafenis of crematie. ,,Daarom houden we de kosten binnen de perken, en zijn we volledig transparant over onze tarieven. Bij ons ben je vrij in iedere keuze en hoeft niets standaard. Je krijgt onze uitvaartzorg met elke verzekering'', zegt Peter Hendriks. ,,We hoeven je niets extra’s te verkopen en wij hanteren geen winstopslag. Wij werken met onze lage standaard tarieven en hebben we alle ruimte in ons hart om nabestaanden de zinvolle persoonlijke ondersteuning te geven die ze nodig hebben. Je bent als nabestaande helemaal vrij om te kiezen wat je wilt. Wij ondersteunen en begeleiden je daarbij. Wil je alles zelf doen, dan kan dat. Als jij wilt dat we je iets uit handen nemen doen we dat voor je. Naast onze werkwijze waarderen de nabestaanden de rust en tijd die wij voor hen meebrengen. Nabestaanden waarderen onze diensten met een 9,6 bij klantenvertellen.nl''.

Wat moeten onze lezers zich voorstellen bij nazorg? ,,Ook na de uitvaart kun je als nabestaande op ons rekenen, bij onze uitvaartzorg hoort nazorg. Onze dienstverlening stopt niet als de factuur is betaald. Niets is erger dan vast te zitten in de rouw. Rouw kan ongelofelijk hard zijn, maar als nabestaande moet je toch verder. Professionele ondersteuning kan uitkomst bieden. Een rouwcoach helpt je bij de verwerking en niemand rouwt op dezelfde manier. Ook rouw is uniek en persoonsgebonden en verdient een unieke aanpak. Daarom bieden wij ondersteuning aan van Jennifer Schouten'', aldus Hendriks.

,,Verlies en rouw zijn beide onlosmakelijk verbonden met het leven en staat voor afscheid nemen. Het betekent dan ook dat je je leven opnieuw moet gaan inrichten zonder hetgeen wat je verloren hebt. Daarbij moet je leren omgaan met emoties die de rouw met zich meebrengen en het opnieuw leren richting geven aan je nieuwe leven. Hoeveel verdriet en pijn je als nabestaande ook hebt, er komt een dag dat je gaat proberen om het verlies een soort van plekje te geven. Dit betekent níet dat je iemand niet meer mist of probeert te vergeten. Het betekent wél dat je probeert je leven opnieuw in te richten zonder dát wat je verloren hebt. Je leert het te integreren in je leven. Het verlies verandert hiermee niet, maar je weet hoe ermee om te gaan'', aldus Jennifer Schouten van Met-jehart Rouw-en verliesbegeleiding.

Tot slot bieden wij ook nog financiële coaching aan zegt Peter Hendriks. ,,Stel je voor dat je partner die alle financiële zaken regelt wegvalt, dan komt er heel veel op je af. Hoe zeg je abonnementen op, hoe laat je de huur overzetten, zijn er meerdere panden in bezit waar je wat mee moet, hoe doe je aangifte erfrechtbelasting. Onze geselecteerde partners zoals Adplana in Zuidlaren en NabestaandenZorg in Heerenveen kunnen hierbij adviseren. Zij komen dan bij je thuis en kunnen dan bijna alles met een enkele muisknop aanpassen en doorgeven aan alle denkbare partijen in Nederland''.

Voorzorg en Nazorg is altijd gratis bij de dienstverlening van Uitvaartzorg BijZonder. Vraag wel even hoe dit precies zit. Dit kan door te bellen met 0592-853435 of 050-2110381. Gebruik maken van het inloopspreekuur aan de Gieterstraat 33 in Rolde, of bij jou thuis behoort ook tot de mogelijkheden. Ook staat er veel informatie op de website van BijZonder. Het adres hiervoor is www.uitvaartzorg-bijzonder.nl.

Andere blogs in de blogserie Mijn Bijzondere Uitvaarten

- > Blog: ''Mijn eerste uitvaart…''

Tiplijn