Bijna 500 duizend Nederlanders kunnen thuis niet gebruik maken van internet

Bijna 500 duizend Nederlanders kunnen thuis niet gebruik maken van internet

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat van de inwoners van Nederland die 12 jaar of ouder zijn 3 procent aangaf dat ze thuis geen toegang hebben tot internet in 2019. Dit zijn in totaal zo n 453 duizend mensen. Dit aantal is in de afgelopen jaren een stuk minder geworden.

In 2014 had namelijk nog 7 procent thuis geen internet, het aantal personen dat thuis geen internet kon gebruiken was toen dus een stuk hoger. Met name de 75 plussers hebben op het moment nog geen internetverbinding in huis, maar hierbij moet wel gezegd worden dat dit percentage vele malen is verminderd in de afgelopen vijf jaar.

Ook kinderen hebben niet altijd toegang tot internet
Uit hetzelfde rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt ook dat zo n 17 duizend Nederlanders geen toegang in het internet hebben terwijl ze kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar hebben. Het onderzoek waar deze cijfers uit komen heeft de naam ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019 gekregen. Het CBS heeft deze studie onder 5,6 duizend inwoners van Nederland gehouden. Bij mensen tussen de 12 en 25 blijkt overigens dat iedereen in principe wel thuis gebruik kan maken van het internet. Vijf jaar geleden, in 2014, lag het percentage nog op 1 procent.

Met name ouderen hebben geen internet in huis
Twee derde van de Nederlanders die 12 jaar of ouder zijn en geen toegang tot internet thuis hadden in 2019, zijn 75 jaar of ouder volgens de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarnaast was ook nog eens 23 procent tussen de 65 en 75 jaar oud. In totaal bestrijkt de groep van mensen die 65 jaar of ouder zijn dus 89 procent van alle mensen die geen internetverbinding in huis hebben. Dit kan uiteraard opgelost worden met een abonnement, waarbij ook gekozen wordt voor alleen internet. Dan is alsnog wel een verbinding nodig natuurlijk, wat je ook moet weten bij het internet vergelijken.

Steeds meer ouderen gebruiken internet
Daarnaast blijkt uit het onderzoek van het CBS wel dat steeds meer ouderen zo n internet abonnement hebben afgesloten. De groep 75 plussers die geen internet in huis hebben is namelijk kleiner geworden. In 2014 gaf maar liefst 51 procent van deze leeftijdscategorie aan dat ze thuis geen internetaansluiting hebben in huis. Dit daalde vervolgens veel, een jaar later lag dit percentage namelijk al op 41 procent. In 2019, vorig jaar dus, was het alweer verder gedaald naar 23 procent. Deze trend is ook te zien bij de mensen die net iets jonger zijn, dit is dus de groep tussen de 65 en 75 jaar oud. In 2014 was dit namelijk nog 12 procent, maar vorig jaar bleek uit de statistieken van het CBS dat nog maar 6 procent van deze mensen thuis geen gebruik kunnen maken van het internet.

Hierom hebben mensen geen internettoegang in huis
Mensen die thuis geen internetaansluiting hebben hadden een aantal redenen hiervoor. Ze gaven met name aan dat ze simpelweg geen interesse hebben in het internet, maar ook vonden veel het niet echt zinvol. Daarnaast werd als reden vaak gegeven dat ze de kennis en/of vaardigheden niet hadden om internet te kunnen gebruiken. Bovendien gaven de mensen zonder toegang tot het internet veelvuldig aan dat ze het apparatuur dat ze hiervoor nodig hebben te duur vinden. Een andere reden die ook door een aantal personen werd gegeven die thuis geen internetverbinding hebben ging over de bezorgdheid over privacy en veiligheid. Hierom kozen ze ervoor om geen internet in huis te nemen.

Tiplijn