Het belang van factoring voor jouw bedrijf

Het belang van factoring voor jouw bedrijf

Als ondernemer weet je als geen ander hoe vervelend het is om achter facturen aan te moeten zitten. Het allerliefst wil je natuurlijk dat je harde werk zich meteen uitbetaald. Helaas gebeurt het vaak dat je nog eens na moet vragen bij een opdrachtgever of de factuur inmiddels betaald is en vaak gaat er ook nog eens het een en ander mis. Met factoring is dat eigenlijk verleden tijd.

Factoring zorgt ervoor dat facturen binnen een dag betaald worden. Hoe dat precies zit en meer lees je in dit artikel.

Betaling binnen 24 uur

Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarbij je de facturen van je onderneming verkoopt aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt je factuur binnen 24 uur en houdt op deze betaling een kleine extra vergoeding in. Deze vergoeding wordt ook wel de factorfee genoemd. De factorfee is dus eigenlijk een automatische betaling aan de factoringmaatschappij. Bij het verkopen van de factuur aan de factoringmaatschappij wordt ook gelijk de inning van de debiteur overgedragen. Dit betekent dat je nooit meer lang hoeft te wachten tot de betalingstermijn is verstreken. De factoringmaatschappij betaalt je factuur en neemt het wachten van je over. Het zorgt ervoor dat de cashflow van je bedrijf verbetert en je de onderneming direct verder kunt laten groeien. 

Grote bedrijven, MKB en zzp

Factoring is er in verschillende soorten en maten. Voor grote bedrijven is er traditionele factoring. Deze vorm van factoring baseert zich op het volledig overnemen van het debiteurenbeheer. Dat betekent dat alle facturen rechtstreeks naar de factoringmaatschappij gaan. Bij traditionele factoring wordt vaak een lagere factorfee gerekend dan bij de meeste andere soorten factoring. Daar komt wel bij dat de factoringmaatschappij strenge voorwaarden aan het bedrijf oplegt en dat er een langdurig contract aangegaan moet worden. Bij American factoring gelden er minder strenge voorwaarden en minder lange contracten. Dit maakt dan wel weer dat er een relatief hogere factorfee wordt gerekend op de facturen. Bedrijven die met American factoring werken mogen overigens zelf bepalen welke facturen er verkocht worden aan de factoringmaatschappij. MKB factoring en factoring voor zzp is daarom vaak American factoring.

Minder risico en snellere investeringen

Met factoring hoef je dus een stuk minder lang op de betaling van facturen te wachten. Dat zorgt er onder andere voor dat je sneller kunt investeren in je onderneming. Doordat factoringmaatschappijen altijd eerst de kredietwaardigheid van een opdrachtgever controleren, heb je meer garantie op veilige betalingen van kredietwaardige opdrachtgevers. Zo loopt jouw bedrijf minder financiële risico’s. Ook heeft het bedrijf veel meer tijd om met belangrijkere zaken bezig te zijn, want het debiteurenbeheer is aan de factoringmaatschappij overgedragen. Al met al kan factoring dus een hele hoop voor je bedrijf betekenen. Het is alleen wel zaak dat je genoeg facturen hebt om te verkopen. Factoring is vooral voordelig voor bedrijven of ondernemers met een grote debiteurenportefeuille, maar door de verschillende soorten factoring zoals American factoring blijft factoring voor verschillende groottes van bedrijven interessant.

Tiplijn