Het opbouwen van vermogen; is dit in deze dure tijden nog mogelijk?

Het opbouwen van vermogen; is dit in deze dure tijden nog mogelijk?

Elk huishouden heeft een gezonde financiële buffer nodig. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Elk huishouden heeft immers met forse stijgingen van talloze kosten te maken. De salarisstijgingen wegen hier niet tegenop, waardoor veel huishoudens toch in financiële problemen komen.

Is het daarom nog mogelijk om in deze dure tijden een vermogen op te bouwen? Hier kan absoluut over gediscussieerd worden. Critici geven aan dat dit onbegonnen werk is, terwijl optimisten het een stuk rooskleuriger inzien. Feit is dat er altijd mogelijkheden zijn om vermogen op te bouwen.

Ga slim met je geld om

Het is ten eerste belangrijk om slim met je geld om te gaan. Vermijd bijvoorbeeld impulsaankopen, doe gericht boodschappen en zeg abonnementen op.

Ga bijvoorbeeld eens na hoeveel abonnementen voor streamingdiensten je hebt lopen. Grote kans dat dit om meerdere abonnementen gaat. Dit kost al snel een paar tientjes per maand. Een eenvoudige besparing door deze abonnementen direct op te zeggen.

Verkoop spullen waar je niks mee doet

Het is ten tweede verstandig om spullen te verkopen waar je niks mee doet. Zie je bijvoorbeeld in je kast meerdere horloges liggen die je niet draagt? Dan is de gedachte ‘ik wil mijn horloge verkopen’ een zeer logische gedachte. Verkoop je horloge(s) tegen een mooie prijs en verdien daar het nodige geld mee. Met dit verdiende geld kun je vervolgens aan het vergroten van je inkomen werken.

Overigens is een horloge slechts één van de vele producten die je kunt verkopen. Zo kun je ook fashion items of andere tweedehands producten verkopen. Je zult versteld staan van de grote vraag naar dergelijke tweedehands producten.

Bonustip: je kunt ook andere spullen verkopen. Heb je bijvoorbeeld nog oud goud van vroeger in je schuur liggen? Dit oud goud verkopen lijkt nu een ideale optie te zijn. De goudprijs ligt immers erg hoog. Met andere woorden: kijk verder dan je neus lang is. Grote kans dat je vanzelf producten/spullen tegenkomt die je voor een mooi bedrag kunt verkopen.

Beleg op een slimme manier

Hou je aan het einde van de maand een klein beetje geld over? Of heb je juist een vrij voordelige maand gehad en daardoor veel geld overgehouden? Ongeacht om welk bedrag het gaat, is het verstandig om dit geld op een slimme manier te beleggen.

Zo kun je in losse aandelen of in ETF’s beleggen. Ook kun je je spaargeld op een buitenlandse spaarrekening zetten. Bij veel buitenlandse banken loopt de spaarrente al op naar 4%. Of gaat de rente zelfs al over de 4% heen. Je loopt in dat geval eigenlijk geen risico, terwijl je wel op een duurzame manier je vermogen opbouwt.

Uiteraard is deze tip niet voor iedereen relevant. Heb je elke maand moeite om de touwtjes aan elkaar te knopen? Dan zou je met bovenstaande 2 tips aan de slag moeten gaan. Doe je dat succesvol? Dan hou je uiteindelijk geld over, waarna je met deze tip aan de slag kunt gaan.

Tiplijn