De mogelijkheden in de zoektocht naar een bijzonder vloerkleed

De mogelijkheden in de zoektocht naar een bijzonder vloerkleed

Een vloerkleed is bepalend voor de sfeer in de ruimte, en zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte in je huis. Een vloerkleed kiezen kan, vanwege het enorme aanbod, een lastig vraagstuk zijn.

Die grote variatie heeft echter ook voordelen. Voor wie uitgekeken is op de bekende zachte, rechthoekige of ronde vloerkleden en iets anders wil, zijn er genoeg mogelijkheden. Hier enkele voorbeelden van bijzondere materialen en vormen, die tot inspiratie kunnen leiden bij het vinden van het juiste vloerkleed.

Een jute vloerkleed

Voor wie uitgekeken is op de traditionele zachte ondergrond en op zoek is naar een stevig kleed, kan een jute vloerkleed een goede optie zijn. Vroeger was jute minder populair dan andere textielproducten, maar daar komt verandering in. Een jute vloerkleed is stoer, maar tegelijkertijd rustiek. Jute is stevig materiaal dat niet gauw lelijk wordt. Dat komt doordat jute een robuuste, natuurlijke vezel is, afkomstig uit India en Bangladesh. De jute plant is er de bron van. Bij het oogsten worden jute draden verzameld, die met name uit de stam van de plant komen. Doordat jute een natuurlijke vezel is, heeft een jute vloerkleed ook een natuurlijke uitstraling. Van oorsprong heeft jute goudkleurige glans, maar er zijn eventueel ook jute vloerkleden in andere kleuren beschikbaar.

Rotan

Vergelijkbaar met jute is een rotan vloerkleed. Rotan is vooral bekend van stoelen en tafeltjes, maar is ook als vloerkleed beschikbaar. Het materiaal is afkomstig van de rotanpalm, die in tropische regenwouden voorkomt. De stengels van de rotanplant zijn tussen de drie en tien centimeter dik. Net als jute is rotan dus een natuurlijke vezel, die een natuurlijke sfeer aan de ruimte geeft. Hoewel deze plantenvezel misschien het idee geeft van een ruw, hard kleed, worden de vloerkleden op een dusdanige manier gemaakt dat ze stevig zijn, maar tegelijk zacht aanvoelen.

Een ovale vorm

Qua vorm zijn er ook veel mogelijkheden. Uiteraard zijn er rechte en ronde vloerkleden, maar wat te denken van een ovaal vloerkleed? Dit is een goed alternatief in een abstract interieur, of wanneer je een vloerkleed zoekt dat een echte blikvanger moet worden. Bovendien is het helemaal niet nodig om een vierkante tafel op een vierkant kleed te plaatsen: juist door het contrast te doorbreken ontstaat er een unieke stijl in je woning. En over uniek gesproken, het eerder genoemde jute vloerkleed wordt ovaal met de hand gevlochten, dus geen enkel exemplaar is hetzelfde.

Asymmetrisch

En voor wie helemaal niet van traditie houdt en helemaal een andere weg in wil slaan, zijn er nog asymmetrische vloerkleden. Doordat een asymmetrisch vloerkleed in verschillende materialen en kleuren beschikbaar is, kan het breed gebruikt worden. Zo kan het een eigenzinnige toevoeging aan het interieur zijn, of juist een opvallend ontwerp. Ook kan het simpelweg diepte toevoegen aan een kamer die verder symmetrisch is, om zo op eenvoudige wijze een hele ruimte te transformeren. Kortom, er zijn voldoende mogelijkheden bij het vinden van dat ene, bijzondere vloerkleed dat perfect bij jouw past.

Tiplijn