Het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering, alle feiten op een rij

Het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering, alle feiten op een rij

Het einde van het jaar is weer in zicht. Dat betekent dat het tijd is om eens goed naar je huidige zorgverzekering en polis te kijken. De pakketten van de verschillende zorgverzekeraars veranderen namelijk elk jaar. Soms worden er dingen uitgehaald of juist in toegevoegd. Het is altijd goed om te vergelijken om te kijken of je nog de beste verzekering hebt die bij jou past. In dit blog kijken we waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering en geven we je tips om de keuze wat gemakkelijker te maken.

Waarom moet ik zorgverzekeringen gaan bekijken?
Het is belangrijk om je nu te gaan verdiepen in de verschillende zorgverzekeringen die er zijn. De polissen van de zorgverzekeraars zijn zojuist bekend gemaakt waardoor je al het aanbod direct kan inzien en kan vergelijken. Daarnaast is het verstandig, wanneer je wil overstappen, om dit voor het einde van het jaar te doen. Als je ervoor kiest om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, zoals vinkvink, dan wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd en gaat je nieuwe zorgverzekering direct in vanaf 2024. Handig, want dit bespaart enorm veel tijd. Je hoeft natuurlijk niet over te stappen, maar het is wel verstandig om je te verdiepen of jij je levensomstandigheden kan verbeteren. Soms worden je zorgbehoeften ook anders, denk bijvoorbeeld wanneer je recent bent verhuisd, gezinsuitbreiding verwacht of hebt gehad of dat er andere veranderingen in je leven plaatsvinden.

Waar op letten bij de basisverzekering?
Wanneer je verschillende basisverzekeringen met elkaar gaat vergelijken, dan is het goed om op een aantal zaken te letten. Zo moet je goed kijken naar de dekking van de verzekering. Wat is de goedkoopste zorgverzekering en wat dekt deze verzekering allemaal? Let daarnaast ook op het eigen risico. Wanneer de maandelijkse prijzen van de verzekering lager worden, zul je zien dat het eigen risico hoger wordt. Je kan ervoor kiezen om je eigen risico hoger te zetten dan 385 euro. Dit betekent wel dat als je plotseling zorg nodig hebt, je een groter bedrag zelf zou moeten betalen. Schat deze risico’s dus zo goed als mogelijk in. Kijk daarnaast ook goed naar de verschillen binnen de pakketten van de basisverzekering. Er kan namelijk aardig verschil zitten in waarvoor je gedekt bent en voor welk bedrag.

Waarom zou ik mezelf aanvullend verzekeren?
Aanvullende verzekeringen bieden belangrijke voordelen die de basisdekking vaak niet dekken. Deze extra dekkingen kunnen variëren van tandheelkundige zorg en fysiotherapie tot alternatieve geneeswijzen. Ze zorgen voor financiële gemoedstoestand en toegang tot uitgebreide gezondheidszorg, vooral bij specifieke behoeften. Door jezelf aanvullend te verzekeren, minimaliseer je onverwachte kosten en vergroot je de keuzemogelijkheden voor zorg. Het is een investering in welzijn die zich vertaalt naar meer controle over je gezondheid en een betere kwaliteit van leven. Je bent dus gegarandeerd van de beste zorg. Weet jij al welke keuze je gaat maken als het aankomt op je zorgverzekering?

Tiplijn