Elektrische auto’s, ook in Assen zien we ze met steeds grotere regelmaat rijden. Zagen we voorheen slechts sporadisch een openbare laadpaal, zijn er nu grootse plannen om het aantal alleen nog maar verder te vergroten. Dat kan ook bijna niet anders, want naar verwachting zullen elektrische auto’s uiteindelijk de toekomst worden. Veel grote autofabrikanten hebben al aangegeven te stoppen met het produceren van auto’s met gewone brandstofauto’s. Iets wat zal betekenen dat deze auto’s uiteindelijk zullen uitsterven.

- Advertorial - 

Toch zijn er ook nog genoeg mensen die er nog niet aan moeten denken. Elektrisch rijden? Dat is toch hartstikke onpraktisch! Moet je elk paar uur stoppen om je auto op te laden. Dat kost toch ongelooflijk veel tijd? Om over verre reizen nog maar te zwijgen. Ook die kritiek is begrijpelijk. Gelukkig zijn zowel de auto’s als de laadpunten door de jaren heen flink verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan een e flux oplaadpunt waarmee je je auto veel sneller kunt opladen en dus weer snel je weg kunt vervolgen. Dit zijn allemaal veranderingen die elektrisch rijden makkelijker hebben gemaakt. Hierdoor zijn veel nadelen tegenwoordig snel weg te wuiven en blijven de voordelen grotendeels nog over. In dit artikel zetten we deze nog even op een rijtje. Wellicht ontdek je zo ook of elektrisch rijden iets voor jou is.

Voordelen van elektrisch rijden
Om met de deur in huis te vallen: de voordelen voor het milieu. Dit is immers de belangrijkste reden waarom de overheid veel geld wil investeren in deze elektrische voorzieningen. We moeten langzaam af van de traditionele brandstof motoren. Dit betekent ook dat er een alternatief moet komen. Elektrische auto’s lijken het antwoord op dit probleem te zijn. Hoe meer mensen er in een elektrische auto rijden, hoe minder CO2-uitstoot er zal zijn.

Toch zijn er ook critici. Want hoe duurzaam is elektrisch rijden nou echt? Hierbij moet er immers niet alleen gekeken worden naar de CO2-uitstoot, maar ook naar de productie van de auto en hoe de elektriciteit wordt opgewekt. Hier is dan ook veel onderzoek naar gedaan en in de hele levensloop van de elektrische auto kunnen we toch stellen dat deze duurzamer is dan een traditionele auto. Het is dus zeker een duurzaam alternatief.

Nog een groot voordeel is dat elektrisch rijden over het algemeen een stuk voordeliger is dan rijden in een traditionele auto. Dit komt op de eerste plaats omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel. Zeker wanneer je ook nog eens over een eigen laadpaal en zonnepanelen beschikt. Dan kost het je nauwelijks iets. Om nog maar te zwijgen over de belastingvoordelen als je kiest voor een elektrische auto.

En last but not least… de talloze laadpalen in ons land. We zijn koploper als het gaat om voorzieningen voor elektrische auto’s binnen Europa. Dat maakt ons land extra aantrekkelijk om in te rijden.

Nadelen
Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen te bedenken. Het grootste nadeel is misschien wel dat de voorzieningen niet in elk land even goed zijn. Binnen Europa zijn we koploper, maar hoe zit dat in andere landen? Als je op autovakantie naar het buitenland gaat, kan het dus best een uitzoekwerk zijn om de nodige laadpalen tegen te komen.

Besef echter wel dat heel Europa bezig is met het verbeteren van de voorzieningen. De komende jaren zal hier dan ook enkel verbetering in komen. En hoewel het nu misschien nog lastig is, is het zeker niet onmogelijk en gaan er jaarlijks honderden Nederlandse gezinnen met de elektrische auto op vakantie.

Tiplijn