Dit is waarom klaslokalen beter verlicht moeten worden

Dit is waarom klaslokalen beter verlicht moeten worden

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de invloed van (dag)licht in scholen. Daarbij werd gekeken hoe het daglicht de leerprestaties kon beïnvloeden.

Wat bleek? Op scholen waar de luchtkwaliteit en het licht beter was, presteerden de kinderen significant beter dan op scholen die ondermaats scoorden. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het SINPHONIE-project en heeft als doel om alle scholen binnen Europa gezonder te maken. Om alles uit de kinderen te kunnen halen. Maar wat betekent dit voor onze Nederlandse klaslokalen?

Voldoende verlichting

Op het daglicht heb je niet altijd invloed. Op winterse dagen kan het in Nederland erg donker zijn. Zeker als het weer ook grauw is. Dat hou je dan ook in de klaslokalen niet tegen. Het is dan belangrijk dat er een goed alternatief is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan led panelen. Zij hebben de vroegere TL-verlichting van zijn troon gestoten en worden inmiddels in heel veel klaslokalen geïnstalleerd. Het voordeel van een led paneel is dat hij niet alleen heel duurzaam zijn, maar ook nog eens heel fijn en sfeervol licht geeft. Het design is fraai en de lampen gaan ontzettend lang mee. Kortom: de beste keuze voor een iedere grote ruimte.

Extra aandacht bij de bouw van nieuwe scholen

Niet alleen moet er gekeken worden naar manieren om bestaande scholen van beter licht te voorzien. De meeste winst valt te behalen door nieuwe scholen aan te pakken. Wanneer tijdens de bouw al direct de juiste keuzes worden gemaakt, kan dit ongelooflijk veel opleveren. Daarom des te belangrijker dat er al tijdens de eerste bouwtekeningen gezocht wordt naar manieren om de daglichtomstandigheden te verbeteren. Bijvoorbeeld door heel veel raampartijen over de hele lengte van de klaslokalen te plaatsen. Hoe meer licht, hoe beter.

Wat is er nog meer nodig?

Uit het onderzoek bleek dat scholieren in klaslokalen met meer raamoppervlak op het zuiden veel beter presteerden. Zij wisten duidelijk hogere scores te behalen dan in de klaslokalen waar minder licht aanwezig was. Volgens de onderzoekers heeft dit verschillende redenen. Allereerst maakt daglicht ons productiever. Dat is al jaren duidelijk. De mens werkt van nature beter bij daglicht. Dat stamt nog uit de tijd dat we het zonder klok moesten doen. We sliepen als het donker werd en gingen aan de slag zodra het licht opkwam. Zo simpel was het. Ons lichaam is hier nog altijd op ingesteld.

Daarnaast functioneren kinderen (en volwassenen) minder goed als ze een opgesloten gevoel ervaren. Je kunt mensen eigenlijk niet eeuwig binnenhouden. We hebben de buitenlucht van nature nodig. Belangrijk om gezond te blijven, om helder te kunnen denken en ons humeur te verbeteren. Dat geldt ook voor kinderen. Wanneer zij uren achtereen in een te donkere, gesloten ruimte verblijven, zal dit enorme invloed hebben op hun gedrag, het functioneren van hun brein en de gezondheid.

Tiplijn