Een vraag die misschien wel het vaakst aan een personal trainer wordt gesteld is; ‘kan ik een sixpack krijgen?’ De éne personal trainer reageert wat kribbig op dit oppervlakkige doel, en de ander zegt volmondig ‘ja’. Beide antwoorden hebben uitleg nodig en verdienen wel wat nuance. Daarom hier een eerlijk antwoord op deze vraag.

Hoeveel blokjes kan ik bouwen?
Om te starten met een stukje fysiologie, iedereen is anders gebouwd. Het is dan ook per persoon verschillend of een keiharde six- of zelfs eightpack mogelijk is. Het hangt af van de stand van je bekken en de vorm van je rug. Toch is het voor iedereen, uitzonderingen daargelaten, mogelijk een zeer afgetrainde buik te krijgen. Mocht je drie tweelingen hebben gebaard of 100 kilo zijn afgevallen, dan kan het wel lastig worden doordat er overtollig vel is op de bewuste plek zit. Maar excessen daargelaten, moet iedereen verder een heel eind komen. Oók mensen op een latere leeftijd.

Hoe kom je tot die sixpack?
Om het overzichtelijk te houden is te stellen dat er twee factoren van invloed zijn, namelijk voeding en training. Qua training is het belangrijk om genoeg spiermassa op te bouwen, dat is namelijk wat je ziet bij een sixpack. Je moet echter niet alleen buikspieren gaan trainen maar het gehele lichaam, alleen dan zul je genoeg spiermassa opbouwen waarmee die sixpack zichtbaar wordt. Wat genoeg is? Dat is per persoon verschillend, maar ga uit van minstens drie keer per week een fullbody workout. Dat zou al resultaat moeten opleveren.

En het eten?
Eten is misschien nog wel belangrijker dan trainen. Voor een sixpack heb je namelijk een laag vetpercentage nodig. Om dit te bereiken zul je heel specifiek moeten kiezen wat je eet. Snel resultaat kun je bereiken door bijvoorbeeld sportmaaltijden kant en klaar te bestellen. Het kan echter ook zo zijn dat je eerst juist méér moet eten om spieren op te bouwen om vervolgens weer minder te eten om deze spieren zichtbaar te maken. Dat laatste doe je dan weer door droog trainen maaltijden te eten.

Kortom, het is zeker geen oppervlakkig doel want het creëren van een sixpack vraagt zeker om de nodige inhoudelijke kennis. Wanneer je er serieus voor wilt gaan is aan te raden om een professional zoals een personal trainer in te schakelen. Hij of zij kan een plan samenstellen wat aansluit bij jouw lichaam en doel. Maar of het mogelijk is? In 90% van de gevallen zeker, mits er ook een gezonde dosis discipline en geduld aanwezig is!

Tiplijn