Nog even en dan is het weer zover, kerstmis staat voor de deur. Twee dagen lang genieten van lekker en en het samenzijn met familie.

Of je nu gezellig met elkaar een hapje gaat eten of een uitgebreide kerstbrunch organiseert, dat maakt natuurlijk helemaal niets uit. Wel is het verstandig om ervoor te zorgen dat je de nodige voorbereidingen treft. Vooral met een grote groep mensen kun je je wel voorstellen dat het een flinke organisatie kan zijn om alles in goede banen te kunnen leiden. Om ervoor te zorgen dat alles gesmeerd verloopt, hebben we een aantal handige tips voor je.

Wat wil je doen?
Wanneer je al vroeg samen komt, is het natuurlijk ook leuk om bijvoorbeeld alvast iets te ondernemen met elkaar. Een prachtige wandeling door het bos gevolgd door een kop warme chocolademelk met slagroom is natuurlijk een goed begin van de dag. Om ervoor te zorgen dat je dus niet de hele dag tegen elkaar aankijkt en alleen maar op een stoel zit, is het wel verstandig om iets van een planning te maken. Gaan jullie alleen met elkaar lunchen of dineren, dan hoef je natuurlijk alleen een tijd af te spreken. Zorg er dus voor dat je weet wat de planning is, zodat je weet hoe je deze voor de rest kunt invullen.

Met hoeveel personen ben je?
Nu je weet wat de planning is, is het zaak om te kijken met hoeveel personen of je bent. Wanneer je bijvoorbeeld alleen een stel vrienden uitnodigt, dan kun je er misschien ook voor kiezen om ergens een hapje buiten de deur te gaan eten. Ben je met de hele familie, dan is het ook leuk om iedereen iets lekkers te laten maken. Zorg er dan wel voor dat je dit vooraf goed met elkaar afgestemd hebt. Het is niet de bedoeling dat iedereen ineens met een schaal gehaktballetjes komt aanzetten. Overigens kun je tijdens het maken van al dat lekkers ook alvast een voorschot nemen op de voornemens voor het nieuwe jaar. Stel dat je wilt beginnen met beleggen, dan is een eerste zoektocht naar de beste brokers een verstandige om alvast mee te beginnen. Dit kun je bijvoorbeeld prima doen terwijl je bezig bent met het maken van iets lekkers voor het kerstdiner.

Speel een spel
De kerstdagen staan toch vaak in het teken van traditie. Hoe leuk is het dan om met elkaar een spel te gaan spelen. Dit kan een quiz zijn met zelfgemaakte vragen. Stel dat jullie allemaal economisch redelijk onderlegd zijn, dan zijn vragen zoals hoe werkt short gaan natuurlijk ontzettend leuk om te stellen. Uiteraard zullen er ook een aantal bij zijn die de vragen wat minder leuk vinden, maar daarom is een gezonde mix van vragen ook zo belangrijk. Zo kun je voor de één een vraag over showbiz stellen, terwijl de ander een vraag krijgt over bijvoorbeeld de romeinse tijd. Je zult zien dat wanneer je de vragen voor iedereen toegankelijk maakt, het een geslaagde middag/avond zal worden met elkaar.