Besparen op je energierekening doe je zo!

Besparen op je energierekening doe je zo!

Probeer je nieuwe manieren te vinden om geld te besparen op je elektriciteitsrekening? Nu de energieprijzen in de meeste delen van de wereld stijgen, is het gemakkelijk om je hulpeloos te voelen als je steeds opnieuw voor dingen moet betalen.

Door leveringsproblemen en de oorlog in Oekraïne is de groothandelsprijs van gas en daaruit ook de elektriciteit het afgelopen jaar flink gestegen. Klanten moeten hierdoor meer betalen voor hun energierekening.
Er is een prijsplafond voor energie dat beperkt hoeveel een leverancier kan vragen voor zijn standaardtarieven. De toezichthouder bekijkt dit plafond twee keer per jaar om er zeker van te zijn dat het nog eerlijk is. Het doel is om de prijzen niet te veel te laten stijgen en tegelijkertijd rekening te houden met veranderingen in de groothandelskosten van energie.

Moet ik overstappen op een vast tarief?
Vroeger was de beste manier om geld te besparen op gas- en elektriciteitsrekeningen het overstappen op een energiedeal met vaste tarieven, waarbij je een tarief voor een bepaalde tijd kunt vastzetten. Maar de meeste vaste tarieven zijn nu erg duur, zodat je uiteindelijk misschien meer betaalt dan het standaardtarief. Dit geldt vooral nu het prijsplafond voor energie is opgeschort. Toch kan het geen kwaad om te informeren.

Isoleer je huis
Tijdens de koudere maanden gebruiken de meesten van ons meer energie omdat we de verwarming hoger zetten om warm te blijven. Maar een schokkende hoeveelheid warmte kan uit onze huizen lekken. Je dak kan 25% van de warmte van je huis laten ontsnappen. Isolatie van je zolder kan voorkomen dat warmte ontsnapt, zodat je de verwarming minder vaak aan hoeft te zetten.

Samen met je ramen is isolatie een van de belangrijkste onderdelen van je woning. Je huis isoleren is de beste manier om de energie-efficiëntie van je hele huis te verbeteren, want het is je beste verdediging tegen de effecten van koude en warme lucht van buitenaf.

Tot 50% van de energierekening kan komen van het verwarmen van ruimte en water. Toch zetten veel mensen dingen voor hun radiatoren zoals de handdoekradiator, dit maakt het moeilijk voor warme lucht om door de kamer te bewegen. Zodat radiatoren langer moeten draaien en meer kosten. Denk er ook aan de verwarming lager te zetten in kamers die niet gebruikt worden.

Zet de lichten en andere apparaten uit
Lichten uitdoen in huis is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende manier om energie te besparen, maar het kan een verschil maken in hoeveel energie je gebruikt. 's Nachts gebruiken we veel elektriciteit om onze huizen te verlichten. Maar LED's en andere spaarlampen zijn veel beter dan gewone. Ze zijn gemakkelijk te krijgen, kosten niet veel, en zullen je ook geld besparen.

Haal ook de stekker uit het stopcontact als je een apparaat of oplaadkabel niet gebruikt. Deze kunnen elektriciteit verspillen.

Hoe je geld kunt besparen op stroom
Je kunt een paar veranderingen rond het huis aanbrengen die je kunnen helpen om gemiddeld minder stroom te gebruiken. Dit kun je doen door energiezuinige gadgets en apparaten te gebruiken, zoals spaarlampen en A+++ vaatwassers, maar ook door oude apparaten te vervangen en apparaten die niet in gebruik zijn bij de stekker uit te zetten.

Vergelijk energie offertes
In de meeste gevallen is de beste manier om geld te besparen op elektriciteit en gas het vergelijken van energieprijzen. Het proces is eenvoudig. Je hoeft ons alleen maar een paar gegevens door te geven, zoals je postcode, wie je huidige leverancier is, en hoe je betaalt en hoe we je kunnen bereiken.

Online kun je de geschatte jaarlijkse en maandelijkse kosten vergelijken, evenals je jaarlijkse besparing als je overstapt, en zien of er een vergoeding is voor vroegtijdig overstappen. Dit alles maakt het je gemakkelijk om de beste deal te vinden. Je kunt kiezen uit een bekende leverancier, of je kunt het hele assortiment bekijken om al je opties te zien.

Tiplijn