Waarom de voetbalmarkt plotseling booming is

Waarom de voetbalmarkt plotseling booming is

Het zal niemand zijn ontgaan dat er een aardverschuiving is geweest in de voetbalwereld. Plotseling zien we verschillende commercials van bookmakers en online gokbedrijven voorbij komen. Steeds meer bookmakers strijden om sponsor te worden van de grote partijen.

Advertorial

Het zal niet lang meer duren of we zullen op steeds meer T-shirts van grote ploegen de naam van een bookmaker zien staan. De gokmarkt heeft met name op de sportwereld veel invloed gehad. Zeker de afgelopen maanden. Dit heeft alles te maken met de legalisatie van online gokken sinds 1 oktober 2021. Maar wat heeft de toekomst nog meer voor ons in petto?

Iedere bookmaker mág een licentie aanvragen

Die stortvloed aan ontwikkelingen is het gevolg van de wetswijziging die begin 2019 van kracht werd in de Eerste Kamer. Hoewel deze toen al van kracht werd, duurde het even voordat de legalisatie echt officieel werd. Sinds enkele maanden is dat éindelijk zover.

Voor de legalisatie waren er slechts twee legale gokbedrijven in ons land. Met name TOTO Nederland was erg populair. Dit was hét bedrijf voor sportweddenschappen. Ook Holland Casino had een vergunning voor kansspelen.

Nu mogen alle online gokbedrijven en bookmakers een licentie aanvragen. Of die ook ingewilligd wordt is natuurlijk een tweede. Het bedrijf moet aan heel wat strenge voorwaarden voldoen voordat het in aanmerking komt voor een licentie. Ook bedrijven die in het verleden al illegaal kansspelen hebben aangeboden, zullen nu nog op het ‘strafbankje’ worden geplaatst. Zij moeten een strafperiode uitzingen totdat ze ook weer de Nederlandse markt mogen betreden.

Doordat het aanbod van bedrijven met een Nederlandse vergunning steeds verder groeit en naar verwachting de komende maanden enkel zal toenemen, is er natuurlijk ook veel meer concurrentiestrijd tussen de bedrijven onderling. Dat verklaart direct de talloze commercials en het plotselinge reclamegeweld. De strijd om op de T-shirts van grote ploegen te staan. Vooral in de voetbalmarkt is dit duidelijk te voelen.

Meer spelersbescherming

Voetballiefhebbers hebben in de meeste gevallen wel eens een weddenschap afgelegd over de uitslag van een wedstrijd. Gewoon thuis met vrienden en familie of via TOTO. Nu zijn daar dus nog veel meer andere mogelijkheden voor. Hierdoor ontstaat misschien ook direct de volgende vraag: zorgt dit er ook voor dat er meer gokverslavingen zullen ontstaan?

Die kans bestaat. Toch is de overheid het er over eens dat ze alle maatregelen hebben getroffen om dit zoveel mogelijk tegen te houden. Zo beschikken we over verreweg de beste regels met betrekking tot spelersbescherming binnen Europa. Denk hierbij aan een tijdslimiet voor de spelers en het registeren van spelers met hun BSN-nummer. Hierdoor is er meer zicht op spelers en kunnen sommige mensen zelfs uitgesloten worden van deelname bij gokbedrijven. Daarnaast hebben gokbedrijven en bookmakers een zogenaamde zorgplicht gekregen. Dat houdt ook in dat zij verplicht zijn om minimaal één deskundige op het gebied van gokverslavingen in dienst te nemen.

Dankzij die spelersbescherming wordt een gezonder gokklimaat gecreëerd en kunnen liefhebbers van sport veilig meer uit iedere wedstrijd halen.