Moet je altijd voor een dure e-bike kiezen?

Moet je altijd voor een dure e-bike kiezen?

De elektrische fiets maakt een flinke opmars in ons Nederlands straatbeeld. Steeds meer mensen maken er gebruik van. Dat zorgt er ook voor dat er meer modellen op de markt komen. En daarmee e-bikes in verschillende prijsklassen. Moet je dan ook altijd voor een duurder model gaan of kom je er ook mee weg als je een goedkoper model kiest? We leggen uit wat je het beste kunt doen.

(Advertorial)

Wat lever je in als je kiest voor een goedkopere e-bike?
Een goedkope elektrische fiets wil niet altijd zeggen dat je een miskoop doet. Het betekent vaak wel dat je inlevert op comfort. En soms lever je in op de kwaliteit van je fiets. De kwaliteit van de gebruikte onderdelen kan lager zijn dan van een duurdere e-bike.

De uitvoering van de elektrische fiets zal ook vaak wat eenvoudiger zijn wanneer je kiest voor een goedkoper model. Het display zal minimaal zijn, de vering wordt vaak op bezuinigd en de remmen zullen niet hydraulisch zijn. Bij een goedkopere elektrische fiets wordt er vaak gekozen voor een goedkopere voorwielmotor. Het trappen voelt daardoor anders aan dan bij een andere fiets. Je kunt hier gewoon aan wennen en dit hoeft niet voor problemen te zorgen. Het kan ook zijn dat er bezuinigd is op de sensoren. Hierdoor kan de motor met vertraging werken. Soms kan het daardoor ook zijn dat wanneer je een bocht wilt nemen en gaat afremmen, de motor nog even doorgaat. Het vergt dus wel wat gewenning.

De accu van de goedkopere fiets zal hoogstwaarschijnlijk een onderdeel zijn waarop bespaard is. Hierdoor gaat de accu minder lang mee. Je zult dan snel merken dat je de accu vaker en sneller moet laden en de accu is sneller aan vervanging toe.

Daarnaast wordt er bij een goedkopere elektrische fiets bespaart of service en onderhoud. Dus het onderhoud en reparatie zul je dan zelf moet bekostigen. Ook kan het bij een goedkoper model voorkomen dat hij niet rijklaar wordt geleverd. Dan zul je zelf nog onderdelen moeten monteren of afstellen.

Je hoeft dus niet altijd een duurder model te kiezen
Wanneer je het budget beschikbaar hebt en je wilt niet inleveren op comfort, kwaliteit en service, is het beter om voor een duurder model te gaan. Maar het wil niet zeggen dat je met een goedkoper model altijd een miskoop doet. Met wat aanpassingen is een goedkopere elektrische fiets prima te doen.