Geen unanieme aanpak gemeenteraad van onderwijsachterstanden

Geen unanieme aanpak gemeenteraad van onderwijsachterstanden

In de consulterende vergadering over de aanpak van de onderwijsachterstanden bleek al dat de raad niet eensgezind was. Alle argumenten uit die vergadering werden weer uit de kast gehaald. Uiteindelijk stemden alleen CDA en lijstDeen tegen.

Lian Heijs (ChrU) benadrukte nogmaals dat de aandacht voor kinderen van 2,5 jaar kan leiden tot stigmatisering. Hetty Heeling (50Plus) waarschuwde dat kinderen zich niet allemaal met dezelfde snelheid ontwikkelen. Anna Hendrikse (CDA) was ook bang dat vroeg beginnen met bij sturen de kinderen voor de rest van hun leven een stigma op zou leveren. Dat levert peuters met een label op en riekt naar een maakbare samenleving.  Sjoerd Bakker (GrL) benadrukte ook dat stigmatisering moet worden voorkomen. Voorkom dat jonge kinderen en etiket krijgen.  Kinderen moeten zich, volgens hem, spelend ontwikkelen. Jannie Drenthe (SP) waarschuwde ook voor stigmatisering. Het woordgebruik ten opzicht van ouders is erg belangrijk. Geef ouder niet het gevoel dat ze falen, maar geef ze een steun in de rug.  Wethouder Bob Bergsma zei dat stigmatisering de volle aandacht had. Bovendien gaat het om extra aandacht en niet om het opplakken van labels. Het taalgebruik ten opzicht van ouders en kinderen noemde hij een waardevolle tip.

Te eenzijdig
Lia de Ruiter (PLOP) vond dat er teveel nadruk werd gelegd op taalachterstand. Maar ook de sociale aspecten en motorische achterstanden moeten aan dacht krijgen. Dennis Klingenberg (D66) benadrukte dat het signaleren van achterstanden belangrijk is. Alle instellingen en organisaties waar kinderen zijn of komen, zoals sportverenigingen e.d, zouden daar aan mee moeten werken. De ontwikkeling van het kind moet centraal staan in een doorlopende leerlijn. Ook wethouder Bergsma onderschreef het grote belang van een doorlopende leerlijn. Dus bij multi-problemen vooral op de problemen inzetten.

Schoolmaatschappelijk werk
Harriët van Es (PvdA) betoogde nogmaals het schoolmaatschappelijke werk (s.m.w) een goede bijdrage zou kunnen leveren. De onderwijs professionals hebben dan alle gelegenheid zich op het onderwijs te richten. Uit gesprekken met de scholen was duidelijk geworden dat scholen behoefte hebben aan s.m.w. Wethouder Bergsma zei dat Assen het zogenaamde Jeugd Maatschappelijk Werk kent en dat de scholen daar ook gebruik van kunnen maken. Van Es was niet overtuigd van de argumenten van de wethouder, maar vond het achterwege blijven van het s.m.w. niet voldoende om tegen te stemmen.

Het CDA en lijst Deen waren niet overtuigd dat stigmatisering zou worden voorkomen en stemden daarom tegen de beleidsnotitie onderwijsachterstanden beleid.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverlsaggever OmroepAssen

Tiplijn