Tips om extra kosten te voorkomen vanwege de stijgende energieprijzen voor mkb bedrijven

Tips om extra kosten te voorkomen vanwege de stijgende energieprijzen voor mkb bedrijven

Nederland is de afgelopen tijd opgeschrikt met de mededeling dat energie de komende tijd een stuk duurder zal gaan worden. Sterker nog: sommige particulieren zullen honderden euro s extra betalen per jaar! Dat geldt voor grote- en mkb bedrijven natuurlijk ook. Dat levert enkele grote problemen op.

Allereerst wordt het voor bedrijven lastiger om hun prijzen stabiel te houden wanneer het productieproces meer gaat kosten. Hierdoor is de kans groot dat de inflatie nóg groter wordt. Daarnaast heeft dit ook effect op de kosten en daarmee ook de omzet. Indien bedrijven niet extra gaan verdienen of te weinig tegemoet worden gekomen door de overheid, kan dit betekenen dat meer bedrijven failliet zullen gaan.

Een donkerzwart scenario dus. Gelukkig is deze wel te voorkomen of in elk geval de risico s te beperken. Maar hoe voorkom je extra kosten als mkb er wanneer de energieprijzen enorm zullen stijgen? Hier vind je enkele tips.

Energie vergelijken

Wees je er van bewust dat energie vergelijken mkb ook nu nog enorm belangrijk blijft. Door energie te vergelijken weet je immers zeker dat je momenteel bij de voordeligste energieleverancier zit.

Momenteel wordt afgeraden om over te stappen als dit niet noodzakelijk is. Normaliter ben je bijna altijd goedkoper uit door ieder jaar over te stappen. Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, zien we echter dat veel energieleveranciers de prijzen voor hun vaste klanten zo stabiel mogelijk proberen te houden en de prijzen voor nieuwe klanten wél drastisch omhoog worden gegooid. Hierdoor loont het in de meeste gevallen om bij je huidige energieleverancier te blijven.

Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Ook nu bestaat de kans dat je goedkoper uit bent wanneer je overstapt. Dat is dus zeker wel een onderzoekje waard. Maak gebruik van een handige online vergelijker, zodat je zeker weet dat je de voordeligste prijs te pakken hebt. Zo bespaar je eenvoudig wat kosten, zonder zelf de nodige aanpassingen binnen het bedrijf te maken.

Kleine dingen hebben een groots effect

Veel ondernemers zijn bang dat ze hun hele onderneming op de schop moeten gooien om energie te besparen. Niets is echter minder waar. Je hoeft echt niet extreem veel veranderingen door te voeren om duurzamer te kunnen ondernemen. Dit kan op heel veel verschillende manieren worden gerealiseerd. De kleinste dingen kunnen al een groots effect hebben.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het verlagen van de temperatuur op kantoor? De temperatuur hoeft op kantoor echt niet boven de 19 á 20 graden te komen. Dat is juist goed voor de productiviteit. Daarnaast kun je ook al enorm veel energie besparen door te investeren in duurzame apparaten, minder te printen of een tijdschakelaar op de verlichting te plaatsen. Het zijn simpele dingen die gezamenlijk al enorm veel verschil kunnen maken. Wees niet bang om hiermee te experimenteren.

Wist je dat het verduurzamen van jouw beleid ook effect kan hebben op je klanten? Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame bedrijven. Door jouw bedrijf te verduurzamen, kan je je concurrentie dus de baas blijven. Indirect helpt dit dus ook voor het verhogen van de omzet. Win- win!