Veilig de weg op in de wintermaanden met deze tips!

Veilig de weg op in de wintermaanden met deze tips!

Als het winter wordt, kan autorijden ineens een stuk gevaarlijker zijn. Het gaat vriezen en de wegen worden glad of je zicht wordt tijdens het autorijden belemmerd door bijvoorbeeld sneeuw of hagel. Wil je toch zo veilig mogelijk de weg op kunnen tijdens de wintermaanden? De volgende tips helpen je daarbij!

Tip 1: Zorg voor zekerheid vooraf
Ook al gaan al deze tips je helpen om zo veilig mogelijk te rijden in de winter, er zijn nog genoeg andere weggebruikers die deze tips niet hebben gelezen. Daarom is het altijd belangrijk om te beginnen met het afsluiten van een autoverzekering. Mocht er dan onverhoopt toch iets misgaan, dat weet je dat alles rondom je auto, jezelf en eventueel de inzittenden goed geregeld is.

Tip 2: Rijd met de juiste banden
Zorg ervoor dat je op tijd je banden laat omwisselen (als je zomer- en winterbanden hebt). Met winterbanden heb je nu eenmaal meer grip waardoor je auto minder snel slipt op gladde wegen. Als je geen winterbanden hebt, check dan altijd of je banden voldoen aan de vereisten. Volgens de richtlijnen moet je je banden vervangen als ze een profieldiepte van 2 millimeter of minder hebben.

Tip 3: Maak je voorruit schoon
Ga pas rijden met je auto als je goed zicht hebt. Dat betekent dus dat je raam volledig vrij van ijs moet zijn en de ramen aan de binnenzijde niet beslagen zijn. Als je geen zin hebt om met een ijskrabber aan de slag te gaan, koop dan een spuitbus met ruitontdooier. Dit kan ook van pas komen bij het ontdooien van de autodeur, dus leg deze spuitbus niet in de auto, maar bewaar hem in huis of in de garage.

Tip 4: Pas je snelheid aan de omstandigheden aan
Als de wegen glad zijn, wees dan extra voorzichtig tijdens het rijden. Je remweg is namelijk een stuk langer dan normaal, ook al rijd je op winterbanden. Door je snelheid te minderen en voldoende afstand van je voorganger te houden, maak je het risico op ongelukken minimaal.

Tip 5: Rem op de juiste manier
Moet je toch plotseling remmen? Als je een noodstop moet maken, is het belangrijk dat je ABS werkt. Pompend remmen is daarom niet slim maar trap (het liefst tegelijkertijd) hard op de rem en de koppeling. ABS laat de wielen wel draaien, zodat je als dat nodig is kunt blijven sturen. Maar er zijn ook situaties waarin je juist beter niet kunt remmen. Zoals in een bocht. Minder bij een bocht daarom ruim van tevoren vaart. Gas geven doe je pas als je de bocht weer uit bent.

Tiplijn