Verbouwen of verhuizen: wat als je bedrijf te groot wordt voor je bedrijfspand?

Verbouwen of verhuizen: wat als je bedrijf te groot wordt voor je bedrijfspand?

Is je bedrijf in Assen de laatste jaren flink gegroeid? Dan zit je in het huidige pand misschien tegen het plafond. Omdat je hierdoor niet verder kunt groeien, ga je op zoek naar oplossingen. Grote kans dat je uiteindelijk moet kiezen tussen verbouwen of verhuizen. Veel ondernemers vinden het alleen lastig om te bepalen wat de beste optie is. In deze tekst zoomen we in op beide opties, waardoor jij hopelijk makkelijker kunt kiezen.

Waarom verbouwen?
Sommige ondernemers in Assen zijn sinds jaar en dag op dezelfde plek gevestigd. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Dan wil je hier misschien helemaal niet weg. Klanten weten immers precies waar je zit. Daarbij komt dat je destijds mogelijk bewust voor deze locatie gekozen hebt, bijvoorbeeld vanwege de strategische ligging. Daarom gaat je voorkeur misschien uit naar verbouwen. Je blijft in dat geval op de huidige locatie, maar breidt je bedrijfspand uit. Door en verbouwing kun je bijvoorbeeld meer werkplekken of een groter magazijn realiseren. Hierdoor kan je bedrijf de komende jaren (verder) groeien.

Soms is verbouwen geen optie
Als je sinds het begin onderneemt vanaf dezelfde plek, kunnen wij ons goed voorstellen dat je liever niet wilt verhuizen. Helaas ontkom je hier soms niet aan, want verbouwen behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Er moet namelijk wel voldoende ruimte zijn om je bedrijf uit te bouwen. Is dit niet het geval? Kies dan liever voor verhuizen. Ook als je jouw bedrijfspand slechts beperkt uit kunt breiden is verhuizen vaak beter. Je voorkomt zo dat je nu veel geld investeert in de verbouwing en over een paar jaar alsnog moet verhuizen.

Wie zijn bedrijfspand uit wil breiden, heeft hier meestal toestemming van de gemeente voor nodig. Zo moet je vaak een vergunning aanvragen. Keurt de gemeente je aanvraag af en is er überhaupt geen zicht op goedkeuring? Dan behoort verbouwen niet tot de mogelijkheden en moet je verhuizen.

Voordelen van verhuizen
Veel ondernemers willen liever niet verhuizen naar een andere locatie, maar toch zitten er ook voordelen aan een verhuizing. Zo kun je een pand betrekken dat aanzienlijk groter is dan het huidige bedrijfspand. Hierdoor heb je de aankomende jaren voldoende mogelijkheden om te groeien. Kies bij voorkeur voor een locatie waar je in de toekomst eventueel ook nog kan en mag uitbreiden. Je voorkomt zo dat je over een aantal jaar opnieuw moet verhuizen. Bovendien kun je voor een gunstigere ligging kiezen als je gaat verhuizen, bijvoorbeeld in de buurt van belangrijke uitvalswegen of (een knooppunt van) snelwegen.  

Bereken de kosten
Of je nu gaat verbouwen of verhuizen, de kans is aanwezig dat je hier een zakelijke financiering voor nodig hebt. Voor een verbouwing gebruiken veel ondernemers een zakelijke lening, maar voor een verhuizing kun je kiezen tussen een zakelijke lening en zakelijke hypotheek. In beide gevallen ga je een schuld aan, waardoor je iedere maand een deel af moet lossen.

Voordat je één van beide financieringen kiest, bereken je eerst wat in jouw situatie financieel gezien het meest interessant is. Houd hierbij altijd rekening met het feit dat je rente over een zakelijke lening en hypotheek betaalt. Omdat de rente afhankelijk is van verschillende factoren, is het niet te doen om zelf een berekening te maken. Gelukkig kun je via de website van geldverstrekkers vaak snel en nauwkeurig berekenen hoeveel zakelijk lenen kost.

Tiplijn