Waar let ik op bij het afsluiten van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Waar let ik op bij het afsluiten van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Voor veel ondernemers is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar toch is het handig om er eentje af te sluiten. Hiermee voorkom je namelijk dat je zelf opdraait voor de kosten als je aansprakelijk gesteld wordt voor schade die je tijdens werkzaamheden hebt veroorzaakt bij iemand anders.

Reden genoeg om deze verzekering af te sluiten als je het ons vraagt. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier waar je op let bij een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten.

Dekking
Een eerste aandachtspunt bij een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluiten is de dekking. Je bepaalt namelijk deels zelf hoe jij je bedrijf verzekert voor aansprakelijkheid. Laten we bij de standaarddekking beginnen. Als je enkel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, ben je verzekerd voor zaak- en persoonsschade die je aanricht als je aan het werk bent. Ook schade door producten die je maakt of levert valt binnen de dekking van een AVB. Heb je personeel in dienst en richt een werknemer schade aan tijdens werktijd? Dan ben je hier ook voor verzekerd als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Voor sommige ondernemers volstaat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Gelukkig kun je de standaarddekking uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. Beoefen je een beroep waarbij de kans op schade door een beroepsfout relatief groot is. Dan is het verstandig om een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een verzekeraar dekt dan ook (financiële) schade die het gevolg is van een beroepsfout. Je kunt een AVB daarnaast ook nog uitbreiden met bestuurdersaansprakelijkheid (BTA). Deze aanvullende verzekering dekt schade door een bestuurlijke fout van jezelf of van één van je medebestuurders.

Premie
Omdat je goed verzekerd wilt zijn als je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit, zou het logisch zijn om eerst naar de dekking te kijken. Uit ervaring weten we alleen dat veel ondernemers eerst naar de premie kijken. Hier valt wat voor te zeggen, want je wilt niet onnodig veel betalen voor verzekeringen. Toch moet jij je keuze nooit baseren op de premie. Zo dekt een goedkope bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nagenoeg altijd minder dan een duurdere. Daarbij komt dat je duurder uit bent als je bijvoorbeeld ook een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp afsluit. Focus je daarom niet te veel op de premie, maar lees de voorwaarden door om te achterhalen hoe je precies verzekerd bent voor onverwachte schadeclaims.

Manier van afsluiten
Tot slot is het ook verstandig om naar de manier van afsluiten te kijken. Je wilt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering immers afsluiten bij een partij waar dit je weinig moeite kost. Kies daarom voor een verzekeraar waarbij je online een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af kunt sluiten. Je kunt in dat geval alles vanuit je luie stoel regelen, waardoor je de deur niet uit hoeft.

Heb je de beste zakelijke aansprakelijkheidsverzekering gevonden? Vraag deze dan aan via de website van de verzekeraar. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het doorlopen van een aantal stappen. Je ontdekt op deze manier bovendien hoeveel premie je betaalt voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Tiplijn