Dementievriendelijke uitvaart: een vak apart

Dementievriendelijke uitvaart: een vak apart

De ouders van Joep waren ruim 50 jaar samen. Vader verzorgde de moeder, die een vorm van dementie had, al een paar jaar met liefde. Maar toen de vader plotseling overleed, zaten Joep en zijn zuster met hun handen in het haar. Want, hoe lieten zij hun dementerend mama afscheid nemen?

Advertorial

Was het wel mogelijk haar mee te nemen naar de afscheidsdienst? En op wat voor manier kan zij afscheid nemen van haar man? Joep en zijn zuster hadden werkelijk geen idee.

Toename dementie
Eén op de vijf mensen wordt geconfronteerd met dementie. Dit aantal neemt de komende jaren verder toe verwacht Peter Hendriks van uitvaartzorg BijZonder. “Dementie zal steeds vaker deel uitmaken van het dagelijkse leven. Dat betekent dat wij als uitvaartverzorgers steeds vaker te maken krijgen met een nabestaande met dementie. In ons land groeit het aantal weduwen en weduwnaars met dementie jaarlijks met zo’n 4500”, weet Hendriks.

Training
Dubbel verlies kan voorkomen worden als een nabestaande met dementie afscheid kan nemen en bij de uitvaart aanwezig kan zijn. Hendriks: “Zij moeten immers een dierbare missen en als er geen voorzieningen zijn, dan is afscheid nemen onmogelijk. Vandaar dat wij ons hebben verdiept in dementievriendelijke uitvaartverzorging.” In samenwerking met Alzheimer Nederland is een training, die inmiddels bekroond is met het etiket ‘Samen dementievriendelijk’, ontwikkeld.

Gecertificeerd
“Bij Uitvaartzorg BijZonder vindt we het belangrijk dat onze uitvaartverzorgers over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, zodat de nabestaande met dementie op een zo goed mogelijke manier afscheid kan nemen en betrokken wordt bij de uitvaart”, zegt Hendriks, die zelf en meerdaagse training heeft gevolgd en officieel gecertificeerd is als dementievriendelijke uitvaartverzorger. Daarmee levert hij ook een bijdrage aan de acceptatie van de ziekte.

Meer informatie
Wie meer wil weten over dementievriendelijke uitvaartverzorging, vragen heeft of wil weten wat Peter Hendriks namens uitvaartzorg BijZonder zou kunnen betekenen, kan gerust contact opnemen met BijZonder. Het telefoonnummer is 0592 – 85 34 35 en het e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tiplijn