Ilona Wielinga uit Assen in actie tijdens Last Man Standing voor MIND

Ilona Wielinga uit Assen in actie tijdens Last Man Standing voor MIND

De 22-jarige Ilona Wielinga uit Assen doet in oktober mee aan de actie Last Man Standing in Groningen.

Bij Last Man Standing @Groningen sta je, samen met honderden andere mensen, drie uur lang op een verhoging midden in Groningen, om aandacht te vragen voor het belang van psychische gezondheid en om zoveel mogelijk geld ophalen voor MIND. Het doel is om psychische problemen bij jongeren te voorkomen en hen die er last van hebben te ondersteunen. Door samen in Groningen te gaan staan, vragen ze met 100 man aandacht voor het belang van mentale gezondheid en staan we samen sterker. Ilona deed vorig jaar ook al mee met deze actie. Vanwege de maatregelen destijds, was het een home-editie. Dit jaar wordt het compleet anders en zullen ze midden in Groningen gaan staan.

Lees: Ilona Wielinga staat drie uur lang op verhoging voor Last Man Standing@home

Geld ophalen voor projecten
Jaarlijks overlijden er ruim 1900 mensen aan zelfdoding, waarbij het aantal zelfdodingen onder jongeren stijgt. Het probleem zit m vaak nog in het niet (durven) praten over wat er in je hoofd omgaat, schaamte, taboe & Maar liefst 4 op de 10 jongeren met psychische klachten durft daar niet over te praten. Met Last Man Standing halen we geld op en steunen we op deze manier projecten, zoals de MIND Young Academy en de MIND Young Studio, die gericht zijn op voorlichting, preventie en ondersteuning, aldus MIND. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen.

Psychische klachten bespreekbaar maken
Ilona vindt dat psychische klachten meer bespreekbaar gemaakt moeten worden. ,,En daar sta ik voor. Niet alleen op 30 oktober, maar in het algemeen. Daarom heb ik mijn eigen team opgericht en sta ik dit jaar samen met anderen om geld in te zamelen voor jongeren met psychische problemen. Samen in haar team zitten Tessa Nutterts en Alyssa Denkers. Ook zij zullen volgende maand in Groningen drie uur lang een statement maken.

Licht in het donker
Al eerder dit jaar bracht Ilona haar eigen boek Licht in het donker - Leren omgaan met depressie en suïcidaliteit uit. Geschreven vanuit haar eigen ervaringen binnen de psychiatrie om een lichtpuntje in het donker te bieden aan de groeiende groep jongeren die met depressie en suïcidale gedachten worstelen. Gevuld met herkenning, uitleg en fijne oefeningen, geeft zij jongeren een steun in de rug. Dit bijzondere psychologieboek is hier te vinden.

Wilt u de actie een warm hart toe dragen? Steun dan team Licht in het donker; Een lichtje in het donker voor hen die het nodig hebben op deze teampagina.

Tekst: Erik Smit

Tiplijn