De AsserPas blijkt zo lek als een mandje. Al met een telefoon is het vrij eenvoudig om de pas te kopiëren.

Dat laat computerdeskundige Geert de Graaf uit Assen weten. Met een app op je telefoon, en een blanco pas, is het doodeenvoudig om de huidige AsserPas te kopiëren.

Frustrerend
De Graaf kwam het lek op het spoor toen hij met zijn pas naar buiten liep maar zonder sleutels: ,,Ik ben een keer naar buiten gelopen met pas, maar zonder mijn sleutels. Ik was dus buitengesloten, dat was een frustrerend iets. Ook wilde ik liever met een lichtere portemonnee naar buiten gaan, dus ik zocht naar een alternatief voor de AsserPas. De manier die ik gevonden heb is meest simpele manier. Hij kopieerde vervolgens de pas naar een zogeheten key-fob.

Eerdere lek
De Graaf kwam er ook achter dat met alles waar een NFC-tag in zit, de containers mee geopend konden worden. Dit meldde hij toen bij raadslid Luc Rengers, die daar gelijk werk van maakte. Dat probleem is inmiddels verholpen.

Melding
Het lek heeft De Graaf al lang geleden bij de gemeente gemeld. Die startte vervolgens een onderzoek naar zijn onderzoek. ,,Een behoorlijk kostenplaatje, vertelt De Graaf. Het onderzoek zou begin dit jaar klaar zijn, alleen de gemeente wilde dat na de verkiezingen pas naar buiten brengen. Vermoedelijk zodat het vorige college hier niet de dupe van zou zijn. Overigens is De Graaf nooit voor meer informatie door de gemeente gebeld.

De gemeente is op de hoogte van het lek, maar gaat dit pas over enkele weken met het college bespreken.

Tekst: Erik Smit

Erik Smit
Tiplijn