Te koop in Assen: Monumentale vrijstaande villa met schuilkelder

Te koop in Assen: Monumentale vrijstaande villa met schuilkelder

ASSEN - Op een uitzonderlijk mooie locatie in de “Paleizenbuurt” van Assen gelegen monumentale vrijstaande villa met garage en grote tuin.

De locatie
Die is zonder meer subliem te noemen. Vanaf het bordes aan de voorzijde van het huis heeft u een prachtig uitzicht over de “Hertenkamp”, terwijl de lommerrijke achtertuin met terrassen en vijver veel privacy biedt. Het eeuwenoude 114 ha grote Asserbos ligt pal om de hoek. Ook de gezellige binnenstad van Assen, het theater, NS station en andere voorzieningen zijn op loopafstand.

De historie
De villa is gebouwd in 1915 voor Mr. A.R. Dorhout Mees en kent een rijke historie. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1989 was het de ambtswoning van de Commissaris van de Koningin in Drenthe. De huidige eigenaren, die er sindsdien met veel genoegen wonen, willen i.v.m. hun leeftijd compacter gaan wonen en bieden het huis daarom nu te koop aan.

De villa is de jaren door met zorg onderhouden en verkeert in goede staat. Van binnen is de woning op onderdelen aan enige modernisering toe. Hoewel het huis overvloedig uitgerust is met goed functionerende sanitaire voorzieningen (3 badkamers en 6 toiletten), zijn deze inmiddels gedateerd. Dit geldt ook voor de kwalitatief nog steeds goede Bruynzeel keuken uit de jaren ’80. Zaken die naar eigen wens door de koper aangepast kunnen worden.

Onvervangbaar zijn de unieke ligging en de fraaie bouwstijl. Samen met de ruim bemeten vertrekken, de hoge plafonds en de vele karakteristieke elementen die bewaard zijn gebleven, geeft dit alles het huis een sfeer van allure en nostalgie die in een nieuwbouwhuis niet te evenaren is.

De indeling is als volgt:

Begane grond
U komt binnen in de vestibule en ruime hal met marmeren vloer en imposante trappartij, toilet, toegang tot de lift, grote woonkamer en suite (69 m2) met schouw en open haard, parketvloer, ingebouwde kasten en openslaande deuren, zowel naar het bordes aan de voorzijde als naar de achtertuin. Via de woonkamer komt u in de sfeervolle studeerkamer c.q. extra zitkamer (27 m2) met vaste bibliotheekkasten, schouw en openslaande deur naar het bordes. De studeerkamer is ook vanuit de hal bereikbaar. Vanuit de hal komt u in de woonkeuken en aansluitend in de bijkeuken met toilet, de zij ingang en een deur naar de tuin. In het verlengde van de hal komt u in een garderobe met toilet en tuindeur. Naast de ingang naar de kelder, t.o. de keuken, is een doorgeefluik naar de woonkamer. Aangebouwde garage van ruim 12 m lang.

Eerste verdieping
Over de brede trap of met de lift bereikt u de ruime overloop met aangrenzend 4 slaapkamers van 28, 26, 19 en 24 m2. Twee slaapkamers aan de voorzijde hebben openslaande deuren naar het balkon, ook beschikken twee slaapkamers over een eigen badkamer. Alle slaapkamers zijn voorzien van vaste kasten. Via de overloop bereikt u ook het inpandige appartement van 18 m2 aan de achterzijde met eigen slaapkamer, badkamer, toilet en dakterras.

Tweede verdieping
Via de vaste trap betreedt u de overloop van de zolderverdieping met toegang tot 2 slaapkamers van 18 en 31 m2 met vaste kasten en wastafels, dakkapel en ruime zolderberging met opstelling c.v. ketel.

Kenmerken
- Bouwjaar 1915
- Woonoppervlakte 428 m2
- Overig inpandige ruimte 153 m2
- Inhoud woning 2.139 m3
- Perceeloppervlakte 1.757 m2

Rijksmonument
Deze fraai vormgegeven villa is destijds door architect Gerhardus Knuttel ontworpen in de “Um 1800” stijl. Het pand is aangemerkt als Rijksmonument en krijgt de volgende waardering door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “Het karakteristieke huis (met hekwerk) heeft architectuurhistorische waarde als een mooi en gaaf voorbeeld van representatieve woonhuisarchitectuur in de in Assen weinig voorkomende stijl van het traditionalisme (Um 1800). Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, negentiende en vroeg-twintigste-eeuwse bebouwing in de “paleizenbuurt” van Assen en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht van Assen.”

Overige bijzonderheden
- De woning wordt periodiek geïnspecteerd door Monumentenwacht Drenthe.
- Subsidie onderhoudskosten: als particulier eigenaar van een Rijksmonument met woonfunctie kunt u jaarlijks subsidie aanvragen voor onderhoudskosten die in het voorgaande jaar zijn gemaakt. Voor meer info zie de website van Cultureel Erfgoed.
- Geschikt voor mindervaliden: de woning beschikt over een liftinstallatie waardoor de slaapvertrekken op de 1e verdieping ook toegankelijk zijn voor mindervaliden.
- Als voormalige ambtswoning van de Commissaris van de Koningin zijn er diverse extra beveiligingsvoorzieningen in het pand aangebracht.
- In de achtertuin bevindt zich nog een oude schuilkelder.
- De villa beschikt over 7 slaapkamers, 3 badkamers en 6 toiletten.

Toelichting meting gebruiksoppervlakte
De woning is gemeten op basis van de Branche Brede Meetinstructie (BBMI). Deze meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting. Het vermelde aantal m2 en m3 dient daarom nadrukkelijk als indicatief gelezen te worden.

Interesse?
Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvende bezichtiging. Maak hiervoor een afspraak met de verkopend makelaar. Of schakel een NVM aankoopmakelaar in.

Kenmerken: Exclusief wonen

Zie: https://www.funda.nl/koop/assen/huis-42896861-dr-nassaulaan-20/

Tiplijn