Mercedes en Auer winnen op sfeervol TT Circuit in Assen

Mercedes en Auer winnen op sfeervol TT Circuit in Assen

Twee jaar lang moest het prestigieuze DTM-kampioenschap het stellen zonder het merk met de ster, maar tijdens de derde editie van DTM Assen zagen tienduizenden racefans de Oostenrijker Lucas Auer een Mercedes-AMG naar de overwinning rijden.

De Nieuw-Zeelandse Ferrari-coureur Liam Lawson is na een uitstekende tweede plaats achter Auer de nieuwe leider in de stand om het kampioenschap. Tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmann uit Duitsland pakte voor BMW de laatste podiumplek, na zijn overwinning van gisteren. In de DTM Trophy bleef de Nederlandse Stéphane Kox puntloos, nadat ze voor de tweede keer dit weekend door een tegenstander van de baan werd geramd. Met een tribunekaart voor het evenement én de CoronaCheck-app togen over het weekend meer dan 40.000 racefans naar het Circuit van Drenthe om een buitengewoon sfeervolle Nederlandse ronde in het DTM-kampioenschap bij te wonen.

Vanaf pole position pakte Lucas Auer direct de leiding in de race en behield die tot aan de pitstop, die hij als één van de eersten maakte. Nadat het gehele veld binnen was geweest voor de verplichte bandenwissel, was het opnieuw Auer die de race als leider controleerde. Wat Lawson in de Red Bull Ferrari ook probeerde, hij kwam de Oostenrijker niet voorbij. De man die aan het begin van het DTM weekend in Assen in de tussenstand de leiding had, Kelvin van der Linde, had bepaald niet zijn weekend op het TT Circuit. Na de dertiende plaats van gisteren, kwam hij nu tot de vierde plaats. Dat het DTM kampioenschap dit seizoen spannend is, blijkt wel, want voordat de races in Assen zaterdag begonnen, kende het DTM kampioenschap 2021 zes verschillende racewinnaars en met Lucas Auer is dat nu zeven geworden. Formule 1-coureur Alex Albon, die ook één van de zeven winnaars is, viel zaterdag uit, maar revancheerde zich zondagmiddag met de vijfde plaats.

Kans op Nederlands succes was er met de Nederlandse Stéphane Kox die met haar Toyota Supra vanaf P8 mocht vertrekken in de DTM Trophy. In de Noordlus was die kans verkeken toen Kox voor de tweede keer dit weekend van de baan werd gereden. De Duitser Reinhard Kofler, die zaterdag vijfde werd, haalde zondag flink uit in de DTM Trophy en pakte de overwinning; zijn eerste dit seizoen.

Ook na afloop van de BMW M2 Cup klonk er geen Nederlands volkslied. Drie ronden voor het eind sloeg de jonge Duitser Theo Overhaus toe en versloeg hij de Nederlander Colin Caresani, de winnaar op zaterdag. Pas bij de Porsche Carrera Cup Benelux wapperde de Nederlandse vlag boven P1 van het erepodium dankzij Thierry Vermeulen. In een kopgroep van zes man wist de jeugdige Dominique Kraan, zaterdag nog vijfde, in de Mazda MX5-Cup het hoofd koel te houden en zijn wagen als eerste over de finish te sturen.

Assen kende het drukste raceprogramma op de DTM-kalender met als afsluiter op zondag de Supercar Challenge en de klassieke DTM-bolides in de Tourenwagen Legenden . Toegang tot DTM Assen werd verleend op vertoon van de CoronaCheckapp , inclusief een bezoek aan de race paddock en deelname aan de pit walk .

Bekijk alle fotos op de website van roda-fotografie.nl.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ Roelof Daalmeijer
Tiplijn