Winst voor Wittman op dag 1 van DTM in Assen

Winst voor Wittman op dag 1 van DTM in Assen

Tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmann uit Duitsland kwam, zag en overwon op dag 1 van de Nederlandse ronde in het prestigieuze DTM-kampioenschap. Met een tribunekaart voor het evenement én de CoronaCheck-app zijn bezoekers vandaag en morgen getuige van het meest omvangrijke raceprogramma binnen de DTM-kalender. En dat inclusief toegang tot de DTM-paddock en de pitwalk waarbij het publiek dichtbij de coureurs en auto s kan komen.

De man die in de tussenstand de eerste plek innam, Kelvin van der Linde bouwde na de start zijn voorsprong tot maximaal zeven seconden uit, maar in de voorlaatste ronde maakte ook hij zijn verplichte pitstop, waardoor de Zuid-Afrikaan terugviel naar plek dertien. Het was voor de BMW-coureur zijn tweede overwinning dit seizoen en na vorig jaar tevens zijn tweede overwinning op Assen. Hij won ondanks een tijdstraf die hij kreeg na contact met Nieuw-Zeelander Liam Lawson. De Red Bull Ferrari-coureur werd keurig derde achter de tweede man, Lamborghini fabriekscoureur Mirko Bortolotti uit Italië.

Niet de man die op polepositie stond, de Brit William Tregurtha, wist de race in de DTM Trophy te winnen, maar Lucas Mauron. De Zwitser domineerde de race door van start tot finish. De Belg Nico Verdonck kwam na de eerste ronde als tweede door en alle volgende doorkomsten bleef dat zo. En zo ging het ook met BMW-coureur Ben Green uit Engeland die derde werd. De Nederlandse Stéphane Kox hoopt morgen op meer succes, want vandaag bleef ze puntloos.

Huub van Eijndhoven was de man die de Porsche Carrera Cup Benelux naar zijn hand zette. Met bijna zes seconden voorsprong op de Belg Dylan Derdaele verstevigde Van Eijndhoven zijn eerste positie in de kampioensstand, In de BMW M2 Cup zat er spanning tot in de laatste meters, maar wát de Duitser Michael Schrey ook probeerde in de BMW M2 race van zaterdag, het lukte hem niet de Nederlander Colin Caresani te passeren. Het was de Nederlander die uiteindelijk zegevierde, op drietiende seconde gevolgd door Schrey.

DTM-kampioen 88, 92 en 94, Klaus Ludwig liet de concurrenten overtuigend achter zich bij de Tourenwagen Legenden , met rondetijden twee seconden sneller dan de equipe Guido Momm / Kurt Thiimm. Het ereschavot kreeg een Nederlands tintje met de derde plaats die werd behaald door Gerbert Luttikhuis en Patrick Huisman. Tijdens de Mazda MX 5-Cup race raakten de koplopers elkaar in de GT-bocht, waardoor Andreas Kiraly het grint opzocht en Marcel Dekker won voor Niels Langeveld. Kiraly werd derde.

Kaarten voor morgen zijn verkrijgbaar via dtm-assen.com en gedurende het weekend aan de kassa s van het TT-circuit. Toegang wordt verleend op vertoon van een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag via Testen voor Toegang of een herstelbewijs . De bewijzen zijn te tonen door de bezoeker middels de CoronaCheckapp .

Bekijk alle fotos op de website van roda-fotografie.nl.

Roelof Daalmeijer
Tiplijn