Robin Frijns wint eerste DTM-race voor eigen publiek op TT Circuit Assen

Robin Frijns wint eerste DTM-race voor eigen publiek op TT Circuit Assen

Hij was er dit jaar al een aantal keren dichtbij, maar op het TT Circuit Assen behaalde de Nederlande Audi-rijder Robin Frijns zijn eerste overwinning in de prestigieuze Duitse toerwagenserie DTM.

Winnen voor eigen publiek, het had niet mooier kunnen zijn , zei Frijns na afloop. En als het kan morgen nog een keer!  Geïnteresseerden hebben nog tot morgen 12.00 uur de mogelijkheid om toegangskaarten voor de tweede en afsluitende racedag van het DTM-raceweekeinde op het TT Circuit Assen te bestellen via de website.

Eerste race met publiek voor DTM en TT Circuit Assen
Het tweede optreden van de spectaculaire, tot 640 pk sterke Class-1-DTM-toerwagens van Audi en DTM op het TT Circuit Assen was een memorabel evenement, want voor het eerst dit seizoen werden er weer toeschouwers toegelaten, nadat de eerdere DTM-evenementen dit jaar vanwege de corona-pandemie zonder publiek plaatsvonden. Ook op het TT Circuit Assen was dit het eerste evenement waar weer bezoekers welkom waren. Bezoekers dienden middels het geplaceerde boekingssysteem van het TT-circuit vooraf een stoeltje op de tribune te reserveren. De taluds en paddock bleven gesloten voor bezoekers. Een uitgekiend verkeersplan voorzag dat bezoekers direct achter de door hen geboekte tribune konden parkeren.

Na sterke optredens in de afgelopen wedstrijden behoorde Robin Frijns al tot de kandidaten voor succes in de Nederlandse DTM-ronde. Het zou mooi zijn om in eigen land mijn eerste overwinning binnen te halen , had hij onlangs al gezegd. En dat was precies wat Frijns deed. In de kwalificatie reed hij de tweede tijd achter zijn Franse Audi-merkgenoot Loïc Duval, waarmee hij zich al een goede uitgangspositie voor de wedstrijd verschafte. Duval leidde lange tijd in de wedstrijd, maar in de 30e van de in totaal 36 ronden wist Frijns Duval bij Veenslang te passeren en zo de leiding over te nemen. Vervolgens reed hij zijn eerste overwinning naar huis.

Na 16 jaar weer Nederlandse overwinning
Met zijn succes werd Frijns de tweede Nederlandse DTM-racewinnaar in de lange historie van de serie. Voor het eerst in ruim 16 jaar was er weer een Nederlandse winnaar in de DTM. In de slotfase was het best nog even spannend, wat met name de linker voorband werd steeds slechter, maar gelukkig kon ik Loïc achter me houden , zei Frijns naderhand. Het was de afgelopen twee jaar voor mij niet eenvoudig in de DTM. Ook vorig jaar had ik in Assen een heel slecht weekeinde, maar dat maakt deze overwinning des te mooier! 

Fans bejubelen ex F1-coureur Kubica op weg naar punten
Duval eindigde op de tweede plaats, voor Frijns  teamgenoot Nico Müller, de leider in de tussenstand van het kampioenschap. Met Mike Rockenfeller en titelverdediger René Rast op de vierde en vijfde plaats gingen de eerste vijf plaatsen in de race naar Audi-rijders. Daarachter eindigden de beide Zuid-Afrikaanse BMW-rijders Jonathan Aberdein en Sheldon van der Linde op de zesde en zevende plaats. De Poolse Formule 1-ster Robert Kubica reed in zijn BMW, aangemoedigd door zijn naar Assen afgereisde fans, waaronder ook veel landgenoten, voor het eerst in de punten.

Ex-wereldkampioen wielrennen Tom Boonen valt uit
Ook de overige klassen op het TT Circuit Assen zorgden voor fraaie races. In de Belcar Endurance Cup leek trainingssnelste en voormalig profwielrenner Tom Boonen met Sam Dejonghe op weg naar de zege, maar laatstgenoemde crashte in een regenbui. De wedstrijd werd stilgelegd waarna het duo Verbergt/Piessens een gedegen overwinning pakten. In de Tourenwagen Classics herleeft de historie van DTM- en Super Touring-auto s uit de jaren tachtig en negentig en die werd nog eens versterkt doordat diverse oud DTM-coureurs aan de start stonden. De Mazda MX-5 Cup is goed voor een spannende merkencup-strijd en de Supercar Challenge en Belcar bieden beide een goed gevuld startveld met een mix van prototypes en GT s.

Morgen, zondag 6 september, is de afsluitende dag van het DTM-weekeinde op het TT Circuit Assen met een goed gevuld programma van 10.15 tot 18.35 uur. Een tribunekaart voor DTM Assen kost 49 euro en kan tot zondag 12.00 uur online gereserveerd worden. Meer informatie over het evenement is te vinden op de website.

DTM
Tiplijn