AVO 1 stopt niet met dubieuze traditie, AVO 2 sleept punt uit Koog aan de Zaan

Afgelopen weekend stond de eerste wedstrijd van het seizoen 2022/2023 op het programma voor de selectie van AVO. Het is het laatste seizoen van de veldcompetitie zoals ze die al jaren kennen.

Traditioneel spelen ze op het veld 7 of 8 wedstrijden voor de zaalcompetitie en 7 of 6 wedstrijden na de zaal in een competitie. Het KNKV heeft besloten vanaf volgend seizoen (2023-2024) te werken met poules van 4 ploegen die voor de zaal een competitie spelen met promotie en degradatie. Na de zaal wordt er dan een nieuwe indeling gemaakt afhankelijk van de resultaten van voor de zaal. Voor veel verenigingen betekend dit dus minder wedstrijden op hun veld accommodatie lijkt het. Het veld bestaat uit 12 wedstrijden dan i.p.v. 14 wedstrijden. Uit de promotie/degradatie regeling blijkt dat er niet gedegradeerd kan worden uit de Overgangsklasse. De nummers 1 promoveren naar de hoogste klasse (ereklasse) en de nummers 2 t/m 7 strijden voor een plek in de Hoofdklasse. Al met al een mooie kans voor AVO om ook op het veld te promoveren.

AVO 2 speelde een uitwedstrijd tegen KZ 3. Na ruim 2 uur rijden waren de spelers van AVO 2 gebrand om niet zomaar een wedstrijd te spelen, maar er alles aan te doen om hun start in de reserve overgangsklasse glans te geven. Na de promotie afgelopen seizoen wil AVO 2 in een klasse hoger in de middenmoot spelen, met de blik naar boven. De wedstrijd begon voortvarend en er werd gerust met een 4-8 voorsprong. De tweede helft kroop KZ aanval voor aanval steeds dichter bij. De doelpunten waren duur. Er werd aan beide kanten goed verdedigd. Na een spannende slotfase bleef de stand haken op 13-13. AVO 2 neemt verdienstelijk een punt mee uit de Zaanstreek.

Om precies 15:30 uur floot scheidsrechter Jan van der Veen voor de start van de wedstrijd. Er was geen assistent of mede scheidsrechter meegekomen wat natuurlijk te maken heeft met de beschikbaarheid. Dat is jammer, want wedstrijden op dit niveau hebben gewoon vier paar ogen nodig. CSL 1 – AVO 1 begon moeizaam. Na 15 minuten spelen was de stand 4-3 in het voordeel van de hardwerkende Friezen. Het tweede kwart herstelde AVO zich enigszins en kreeg meer grip in de verdediging. AVO had een laag schotpercentage en miste veel gecreëerde kansen. Met een 8-7 stand blies de scheidsrechter voor de rust.

De tweede helft begon wat mat maar na 5 minuten nam AVO in het derde kwart het initiatief. Mede door een hoger schotpercentage werd er orde op zaken gesteld en scoorde AVO 8 goals in dit kwart. Verdedigend bleef AVO overeind en CSL maakte 4 goals. De stand was inmiddels 12-15 in het voordeel voor AVO. Met nog 15 minuten te spelen gooiden de spelers van CSL letterlijk en figuurlijk de beuk er in. AVO raakte uit balans en bleef hierdoor moeite met scoren houden. CSL schoot in deze fase 50% en walste over AVO heen. Een terechte overwinning voor CSL. 21-17. AVO was vandaag zelf niet goed genoeg, had de omstandigheden niet mee en trof een hardwerkende ploeg. AVO kon hierdoor niet de jarenlange dubieuze traditie doorbreken. Het verloor wederom de eerste veldwedstrijd.

Coaches Maarten Eusterbrock en Harold Veldkamp hebben we gevraagd naar hun zienswijze: ,,AVO 2 laat vandaag zien dat het vandaag in de OK thuis hoort. Dat is een goede ontwikkeling. Onze wedstrijd tegen CSL was natuurlijk niet wat we qua resultaat gehoopt hadden. Het is jammer dat we niet de kansen afronden die we creëerden. CSL was vandaag beter want ze schoten beter, ze maakten beter gebruik van de omstandigheden en dan ben je de terechte winnaar. Zo simpel is het. Wij hebben het op het veld traditioneel lastig, dat hadden we graag willen doorbreken vandaag. We hebben nu weer stof om beter te worden. Daar gaat het in deze fase om. We spelen geen wedstrijden maar een competitie. Alhoewel we de impact van de nieuwe opzet nog niet goed voor de bril hebben natuurlijk. Dat zal ook voor ploegen denk ik van invloed zijn. Wij gaan verder met beter worden en zorgen dat we ons publiek straks weer kunnen laten genieten van mooie wedstrijden. Volgende week treffen we titelkandidaat Heerenveen 1, een mooi moment om ons eens te meten in deze fase.''

Aankomende zaterdag spelen AVO 1 en AVO 2 een thuiswedstrijd. AVO 2 speelt om 15:30 uur tegen AW/DTV uit Amsterdam. AVO 1 volgt om 17:00 uur tegen Heerenveen 1.