Letselschade door een verkeersongeval: wie is aansprakelijk?

Letselschade door een verkeersongeval: wie is aansprakelijk?

Een verkeersongeval kan ingrijpende gevolgen hebben. Naast de fysieke en emotionele impact, kan er ook sprake zijn van letselschade. Dit betekent dat er kosten ontstaan door medische behandelingen, verlies van inkomen of andere schadeposten. Maar wie is precies aansprakelijk voor deze schade? Dat lees je in deze blog.

De hoofdregel: de schuldvraag
In Nederland geldt de regel dat de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt, aansprakelijk is voor de schade. Dit betekent dat als een bestuurder zich niet aan de verkeersregels houdt en een ongeluk veroorzaakt, hij of zij in principe verantwoordelijk is voor de schade van de andere betrokkenen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het niet verlenen van voorrang of door rood licht rijden.

Aansprakelijkheid bij eenzijdige ongevallen
Niet ieder ongeval heeft meerdere betrokken partijen. Soms raakt een bestuurder namelijk van de weg zonder dat een andere verkeersdeelnemer direct betrokken is. Dan ligt de aansprakelijkheid meestal bij de bestuurder zelf, tenzij er sprake is van een externe factor. Denk aan een slecht onderhouden weg of een defect aan het voertuig waarvoor een derde partij aansprakelijk kan zijn.

Bijzondere regels voor kwetsbare verkeersdeelnemers
Voor fietsers en voetgangers gelden speciale beschermingsregels. Zij worden namelijk extra beschermd in het geval van een ongeval met een gemotoriseerd voertuig. Meestal is de bestuurder van het motorvoertuig (deels) aansprakelijk, ook als de fietser of voetganger zelf deels schuldig is aan het ongeval.

Werkgeversaansprakelijkheid
Als een werknemer tijdens werktijd een ongeval krijgt, kan de werkgever in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld. Dit geldt bijvoorbeeld als de werknemer in opdracht van de werkgever onderweg was en er niet genoeg voorzorgsmaatregelen zijn genomen om veilig verkeer te bevorderen.

Aansprakelijkheid bij aanrijdingen met dieren
Dieren kunnen onverwachts de weg oversteken en zo een ongeval veroorzaken. Soms kan de eigenaar van het dier aansprakelijk worden gesteld, vooral als het dier ontsnapt is door nalatigheid. Dit is vooral van toepassing op huisdieren en vee. Wilde dieren vallen buiten deze regeling. In die gevallen is er meestal geen mogelijkheid om een schadevergoeding te verhalen.

Verzekering en schadevergoeding
Het hebben van een goede autoverzekering is cruciaal om de schade te dekken. De verplichte WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) vergoedt de schade die een bestuurder bij een ander veroorzaakt. In geval van letselschade kan de letselschadevergoeding bestaan uit medische kosten, inkomensverlies, smartengeld en andere kosten die direct of indirect voortkomen uit het ongeval.

Wat te doen bij een ongeval?
Raak je betrokken bij een verkeersongeval? Dan is het belangrijk om direct de juiste stappen te zetten. In complexe gevallen kan juridische bijstand nodig zijn om de aansprakelijkheid vast te stellen en een schadevergoeding te claimen.

Tiplijn