Veel belangstelling voor energieadviezen in Assen

Veel belangstelling voor energieadviezen in Assen

In de zomermaanden deed de Klimaatroute de wijken Marsdijk en Baggelhuizen aan om inwoners te interesseren voor gratis energieadvies.

De belangstelling onder huurders en woningeigenaren was groot. In totaal ontvingen 837 eigenaren en 440 huurders een advies na het bezoek van een energieadviseur van de Klimaatroute. De bewoners geven aan energiebesparing belangrijk te vinden. Ze willen daarom meer weten over de mogelijkheden hun gebruik terug te dringen.

Met de Klimaatroute wil de gemeente Assen in één jaar 5.000 huishoudens met gratis energieadvies stimuleren aan de slag te gaan met energiebesparing en het zelf opwekken van energie. De gemeente streeft er daarbij naar om net zo veel huurders als eigenaren te bereiken. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn al bijna 1.300 huishoudens bereikt, blijkt uit een tussenrapportage.

Voor woningeigenaren is het gratis energieadvies een belangrijke stap naar het verduurzamen van hun woning. De adviezen laten zien wat ze kunnen doen om zelf energie op te wekken of energie te besparen. In de meeste adviezen komt de mogelijkheid van zonnepanelen of een zonneboiler dan ook terug. In de adviezen wordt dit respectievelijk 449 en 711 keer genoemd. In de adviezen over isolatie is HR++ glas in bijna 500 adviezen de meest genoemde maatregel, gevolgd door vloer- en dakisolatie. Inmiddels hebben zo n 250 eigenaren een volgende stap gezet en aangegeven een offerte te hebben opgevraagd voor het uitvoeren van de adviezen of zeggen dit binnenkort te doen. Mooie resultaten op weg naar een aardgas vrij Assen. Ook in het licht van de stijgende gasprijzen.

Ook onder huurders is veel belangstelling voor de adviezen. Ruim de helft van de 800 benaderde huurders neemt deel aan de klimaatroute. Omdat zij meestal niet zelf kunnen investeren, ligt bij hen de nadruk op kleinere maatregelen. De energieadviseur rekent voor welke maatregelen het meeste rendement opleveren. Hierna kan de huurder voor ¬ 55,- producten uitzoeken die bijdragen aan een lager energieverbruik. Met name tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen en waterbespaarders zijn populair. Het is goed om te zien dat huurders zo positief reageren , zegt energiewethouder Karin Dekker. Want ook zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het totale energiegebruik. Voor huurders is het bovendien prettig dat ze de opbrengst van de maatregelen meteen terugzien op hun energiemeter. 

Van de mensen die geen belangstelling hadden voor een energieadvies, gaf een derde van de eigenaren aan dat ze al in een verduurzaamd huis wonen. De volgende wijken die de klimaatroute aandoet zijn De Lariks en Peelo. In De Lariks zijn inmiddels de uitnodigingsbrieven verstuurd.

Tiplijn