Mentor4you vanaf oktober 2021 terug in Assen

Mentor4you vanaf oktober 2021 terug in Assen

Door het wegvallen van KANS mentoring in Noord Nederland was er o.a. in Assen geen mogelijkheid om mentoren in te zetten voor jongeren.

Dit terwijl de inzet van mentoren voor jongeren, ouders en omgeving een grote meerwaarde kan zijn. In goed overleg tussen een aantal mentoren en Vaart Welzijn is een oplossing gevonden in een doorstart in Assen vanuit Vaart Welzijn. Vanaf deze maand is de inzet van mentoren voor jongeren in Assen weer mogelijk, onder de bekende naam Mentor4you.

De mentoren zijn getrainde vrijwilligers, vaak met een achtergrond in de jeugdhulp of onderwijs. Ze vallen in Assen onder Vaart Welzijn en een verlengde van het dagelijks werk. Mentoren kunnen zowel preventief, ondersteunend als in de vorm van nazorg ingezet worden.

Mentor4you richt zich in Assen op de doelgroep 11-23 jaar. Dit omdat we veel vragen zijn van kinderen uit groep 7/8, ook in de overgang naar het voortgezet onderwijs. Het gaat om jongeren die ondersteuning nodig hebben bij hun zoektocht naar volwassenheid, met de daarbij behorende problematiek, bijvoorbeeld: een zinvolle vrijetijdsbesteding, relaties/netwerkversterking, plannen/organiseren, school/loopbaan/werk, omgaan met agressie of conflicten en vele andere zaken waar jongeren mee worstelen.

Niet voor iedere vraag van een jongere is het noodzakelijk door te verwijzen naar professionele jeugdzorg. De inzet van een mentor heeft een grote meerwaarde op de positieve ontwikkeling van een jongere. Mentoren worden 1-op-1 gekoppeld aan een jongere die gedurende een langere tijd coach is. Om de rol van mentor te vervullen is het belangrijk dat de mentor een klik heeft met de jongere en een actieve rol wil spelen in de ontwikkeling. Vooraf aan de start zal er ook een klik gesprek plaatsvinden en zijn er evaluatie momenten.

Via de buurtteams of het VO-team van Vaart Welzijn kan een aanmelding worden gedaan door de jongere, opvoeders, scholen of andere organisaties. Er volgt eerst een intake met een medewerkers van Vaart Welzijn en wanneer de vraag/ondersteuning passend is voor de inzet van een mentor van Mentor4you. Aansluitend zal er een koppeling gemaakt worden met de mentor en afspraken worden gemaakt over de inzet en ondersteuning.

Tiplijn