Eerste klimaatplein van Drenthe in Assen geopend (Video)

Eerste klimaatplein van Drenthe in Assen geopend (Video)

Afgelopen week is het Klimaatplein van tuincentrum GroenRijk in Assen geopend. Daarmee is het eerste klimaatplein in Drenthe een feit.

Inwoners kunnen bij het plein terecht voor informatie en inspiratie om hun tuin te vergroenen, water op te vangen of meer vogels, vlinders en bijen een plek te geven in de tuin.

Aan de slag met groene tuinen
Wethouder Bergsma mocht het plein officieel openen samen met de heer Wijnen, bestuurder van het waterschap Drents Overijsselse Delta en Margreet de Boer van het tuincentrum. Bergsma: Als gemeente willen we inwoners stimuleren om aan de slag te gaan met een groenere tuin. Dit doen we bijvoorbeeld met onze subsidieregeling voor een regenton of groen dak. Maar ook door mee te doen aan initiatieven als het Klimaatplein. Een tuincentrum is een ideale plek om vergroeningsmaatregelen onder de aandacht te brengen. De kans is immers groot dat de bezoekers bezig zijn in hun tuin, en dat ze ervoor open staan om er meteen in de praktijk mee aan de slag te gaan. 

Ook het Waterschap Drents Overijsselse Delta werkt graag mee aan initiatieven zoals het klimaatplein.  We werken graag samen met ondernemers, inwoners en gemeenten die maatregelen nemen om wateroverlast tegen te gaan, droogte te bestrijden, of de biodiversiteit stimuleren. Samen gaan we voor een klimaatbestendig gebied! , vertelt bestuurder Wijnen.

Klimaatplein
Het klimaatplein is een plein van ongeveer 30 vierkante meter in het tuincentrum aan de rand van Kloosterveen. Inwoners kunnen hier informatie vinden over hoe ze hun tuin groen en watervriendelijk kunnen inrichten. Ook is er informatie te vinden over de subsidies, zoals de subsidie voor groen dak en een regenton. Het plein heeft vier thema s:

groene daken;
water in je tuin;
tegel eruit, plant erin;
hoe krijg je vogels, bijen en vlinders in je tuin.

Gemeente Assen