Dag van de Drentse Familiegeschiedenis: van keukenkast tot kabinet

Dag van de Drentse Familiegeschiedenis: van keukenkast tot kabinet

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar het verborgen verleden van zijn eigen familie. Het Drents Archief organiseert daarom op zaterdag 27 januari alweer voor de vierde keer de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis.

Afgelopen jaar zijn de akten van alle Drentse notarissen vanaf 1811-1860 gedigitaliseerd. Vanaf 27 januari staan deze akten op drentsarchief.nl. Uit Assen zijn er akten te vinden van notarissen Van der Feltz, Gratama, Van Holthe tot Echten, Van Lier en Schukking. En uit Vries van notaris Anthony Homan. De akten bevatten veel informatie over de inboedel van Drenten uit die tijd en daarom is het thema dit jaar Van keukenkast tot kabinet . Bezoekers kunnen die dag hulp krijgen bij het zoeken naar hun eigen roots en inspiratie opdoen voor hun zoektocht. Ervaren onderzoekers en historici geven tips voor het in kaart brengen van de eigen familiegeschiedenis en er worden authentieke Drentse gerechten geserveerd. Tussen 11.00 en 17.00 staat het archief bol van de activiteiten. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Het programma en meer informatie is te vinden op www.drentsarchief.nl/familie.

Er zijn verhalen, workshops, rondleidingen en lezingen. Bijvoorbeeld over de bezittingen van Johannes van Lier. Dankzij de veiling van de inboedel van de belastingontvanger en documenten die daarvan zijn overgeleverd, maakte het Drents Museum een reconstructie van zijn 18e-eeuwse woning. Albert Kool vertelt hoe dat in z n werk ging. In een lezing over oude foto s leren de bezoekers wat de inrichting van boerderijen en huizen ons vertelt over hoe de mensen vroeger woonden. Aan de hand van notariële akten is informatie te vinden over de bezittingen van een persoon. Wat zeggen die beschreven voorwerpen over het leven dat men leidde? En leveren die nieuwe informatie op over de familie?

Familiestukken
Heeft u een porseleinen vaas of bijzonder schilderijtje uit een erfenis? En bent u benieuwd naar de waarde hiervan? Taxateur Enno de Boer beantwoordt graag de vragen over uw eigen familiestuk. Een redacteur van het bekende TV programma Verborgen Verleden vertelt hoe ze het elke keer weer lukt om de familiegeschiedenis van bekende Nederlanders zo goed in beeld te brengen. Hoe pakken ze dit aan en hoe kiezen ze de deelnemers?

Bloedworst uit 1778 en stamppot zolte sniebonen
In het archief is een bijzondere vondst gedaan, een recept voor bloedworst uit 1778. Worstmakerij Nederhoed uit Leek maakte, aan de hand van dit recept, authentieke 18e-eeuwse Drentse bloedworst. Culinair etnoloog Carolina Verhoeven verzorgt heerlijke oude Drentse gerechten. Voor zowel zoete als hartige hapjes en de lunch van stamppot zolte sniebonen kunnen bezoekers bij haar terecht.

Zelf zoeken naar voorouders
Mensen die zelf actief aan de slag willen kunnen in de verschillende databases op zoek naar informatie over hun familie. Medewerkers van het Drents Archief bieden hulp bij het vinden van boedelinventarissen in notariële akten en in de zoektocht naar waar en hoe voorouders woonden. Op de informatiemarkt is ook veel informatie te vinden over Drentse voorouders.

De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt georganiseerd door het Drents Archief in samenwerking met de NGV Drenthe/Noordwest-Overijssel.

Tiplijn