Stadspartij PLOP: wat is  geen dwang  volgens wethouder Karin Dekker

Stadspartij PLOP: wat is geen dwang  volgens wethouder Karin Dekker

Op 18 maart heeft de gemeenteraad van Assen de warmtevisie vastgesteld. In de debatten hierover heeft wethouder Karin Dekker steeds aangegeven dat er geen sprake is van doorzettingsmacht. Een brief van de G40, waarvan wethouder Dekker voorzitter is werpt echter een tegengesteld licht op de zaak.

Doorzettingsmacht
In de debatten over de warmtevisie kwam het begrip doorzettingsmacht regelmatig aan de orde. Doorzettingsmacht geeft de gemeente de mogelijkheid bewoners te dwingen van het gas af te gaan  en te kiezen voor een gasloze energievorm. Wethouder Dekker reageerde in die debatten met, de gemeente kan op dit moment geen dwang toepassen en is dat ook niet van plan. 

Gas afsluiten
De G40 is een samenwerking verband van gemeenten waarvan ook de gemeente Assen lid is. Wethouder Dekker is voorzitter van de G40. Op 1 februari 2021 heeft de G40 een brief doen uitgaan aan de Tweede Kamer met de oproep voor een instrumentarium om bewoners van een wijk van het gas af te sluiten. 

Toch dwang?
Wij kunnen deze oproep voor een instrumentarium niet anders lezen dan de oproep tot een doorzettingsmacht. Een oproep van de G40 mede namens het college van Assen,  zegt de boze fractievoorzitter van PLOP, Henk Santing. Hoe kan het dat wethouder Dekker de raad van Assen en de inwoners van Kloosterveen op 18 maart 2021 vertelt dat er geen sprake is van zo n doorzettingsmacht? Terwijl ze niet vertelt dat het college van de gemeente Assen actief tot de noodzaak van zo n doorzettingsmacht als wettelijk instrumentarium heeft opgeroepen, bij de Tweede kamer? Stadspartij Plop wil hierover met spoed duidelijkheid van het College. Want zoals het nu ligt, is de discrepantie tussen woorden en daden voor ons niet te rijmen,  briest Santing.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn