Binnenkort starten onderhoudswerkzaamheden in het Asserbos

Binnenkort starten onderhoudswerkzaamheden in het Asserbos

Om het bos goed toegankelijk en vitaal te houden gaat de gemeente Assen en Het Drentse Landschap, als beheerder van het Asserbos, aan de slag met bosonderhoud.

Het Asserbos is een gevarieerd bos. Rijk aan cultuurhistorie en recreatief goed ontsloten door veel wandel- en fietspaden. Om het bos goed toegankelijk en vitaal te houden gaan gemeente Assen en
Het Drentse Landschap als beheerder van het Asserbos dit najaar aan de slag met bosonderhoud.

Bosonderhoud
Begin november start Annehiel Rondhoutverwerking uit Hoogersmilde met bosbeheer- en onderhouds- werkzaamheden in het Asserbos. Ook vindt in samenwerking met de gemeente Assen onderhoud aan fiets- en wandelpaden plaats, waar nodig worden sloten geschoond. Het bos wordt gedund. Dat betekent dat er hier en daar bomen verwijderd worden om andere bomen meer ruimte te geven. Ook in 2021 vinden deze werkzaamheden plaats, met uitzondering van het broedseizoen.

Schade door letterzetter
Door de droogte van de laatste jaren hebben veel bomen het zwaar. Ze zijn daardoor vatbaarder geworden voor aantasting door kevers als de letterzetter. Bomen gaan dood omdat de kever gangen graaft onder de schors. Als je door het Asserbos loopt zie je veel aangetaste bomen staan, vaak fijnsparren, met een oranje ring om de stam. Deze bomen worden weggehaald om ruimte te maken voor andere boomsoorten.

Grotere diversiteit
Op de open plekken die ontstaan gaat het bos zich verjongen. Gezonde bomen krijgen meer licht en ruimte om verder te groeien. Op de bodem dringt meer licht door. Hierdoor krijgen nieuwe bomen een kans om te ontkiemen. In een periode van ongeveer drie jaar is de bodem weer bedekt met jonge planten en bomen. Ook planten we op de grotere open plekken jonge bomen en struiken in. Zo ontstaat er een gemengder bos.

Tiplijn