Historische tuin WZA wordt in ere herstelt

Historische tuin WZA wordt in ere herstelt

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is omringd door een prachtige tuin. Deze is bijna 200 jaar geleden aangelegd door de beroemde tuinarchitect L.P. Roodbaard. In de loop van de jaren is de tuin verwaarloosd en niet meer herkenbaar als Roodbaard. Daar komt nu verandering in.

Landschapsbeheer Drenthe, het WZA en de Gemeente Assen gaan de historische tuin in ere herstellen. Op 5 oktober is hiervoor een startmoment waarvoor u zich kunt aanmelden. En wilt u misschien een handje helpen? Dan is dat ook zeer welkom.

De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan vijftig tuinen en parken ontworpen. Daarvan is een aantal restanten bewaard gebleven, zo ook aan de achterzijde van het WZA aan de Beilerstraat. Een deel van deze Roodbaardtuin is nog aanwezig, maar niet tot nauwelijks zichtbaar. Daarom hebben Landschapsbeheer Drenthe, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en de gemeente Assen de handen ineengeslagen en wordt de tuin de komende periode in ere hersteld. Daarnaast moet de biodiversiteit worden vergroot.

Sober en eenvoudig
De ontwerpen van Roodbaard werden gekenmerkt door soberheid en eenvoud; dat staat in de huidige plannen centraal. De paden worden hersteld, ongewenste jonge bomen en struiken worden weggehaald, de oorspronkelijke ingang wordt vrijgemaakt, de vijver wordt schoongemaakt en vrijgezet en het is de bedoeling om een natuurlijke overgang te maken van de tuin naar het ziekenhuis.

Vrijwilligers gezocht
Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door Dolmans Landscaping. Daarnaast worden vrijwilligers en scholen gezocht die willen helpen met het herstellen en het beheer van de tuin.
Tijdens een of meerdere werkdagen kunt u een bijdrage leveren aan het herstellen van deze unieke plek in Assen. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van jonge bomen en struiken en het opzoeken en herstellen van oorspronkelijke paden. Wilt u ook meehelpen of wilt u meer informatie? Meld u dan aan via www.lbdrenthe.nl/roodbaardtuinassen.

Startmoment
De gemeente Assen, het WZA, Landschapsbeheer Drenthe, Dolmans en het NoorderErf vieren de start van de werkzaamheden op 5 oktober, om 15.30 uur bij de Theekoepel achter het ziekenhuis aan de Beilerstraat. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om bij het startmoment aanwezig te zijn, waar o.a. Els van der Laan, Roodbaard-deskundige, iets zal vertellen over het park. Vanwege de veiligheidsmaatregelen rondom het coronavirus, moet u zich hiervoor vooraf aanmelden in de agenda op www.lbdrenthe.nl. Ook is het aantal deelnemers hierdoor beperkt.

WZA
Tiplijn