Assen start met voorbereiding bestemmingsplan Binnenstad Noord-Oost

Assen start met voorbereiding bestemmingsplan Binnenstad Noord-Oost

Op donderdag 3 september heeft de gemeenteraad van Assen een voorbereidingsbesluit genomen voor het noordoostelijke deel van de binnenstad van Assen. In dit gebied liggen onder andere de Rolderstraat, Groningerstraat en de Oude Molenstraat. Met dit besluit geeft de gemeente aan dat het een nieuw bestemmingsplan gaat voorbereiden voor dit gebied. Gedurende de voorbereiding, die maximaal een jaar duurt, worden aanvragen voor een omgevingsvergunning aangehouden.

Het huidige bestemmingsplan geeft voor dit gebied veel ruimte. De percelen mogen volledig worden bebouwd, vaak tot een hoogte van 15 meter. In de nieuwe binnenstadsvisie, die nu wordt ontwikkeld, verwacht de gemeente een andere weg in te slaan. Om het woonmilieu in de binnenstad aantrekkelijk te houden, wil de gemeente open ruimtes, groen en de relatieve kleinschaligheid van dit gebied behouden. In het nieuwe bestemmingsplan wordt dit vastgelegd.

Bouwplannen die worden ingediend waarvan duidelijk is dat die tot een uitbreiding van de bestaande bebouwing leiden, worden in de aanloop naar het nieuwe bestemmingsplan aangehouden. Uiteindelijk worden deze plannen getoetst aan het nieuwe bestemmingsplan. Hiermee voorkomt de gemeente dat er nog bouwplannen worden goedgekeurd die niet passen in het toekomstbeeld van de binnenstad. Voor alle andere aanvragen kan de gemeente nog gewoon een vergunning verlenen.

Binnenstadsvisie
De visie op de binnenstad wordt naar verwachting begin 2021 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Dit najaar vinden hierover gesprekken plaats met ondernemers, inwoners en vastgoedeigenaren van de (binnen)stad. Door de coronacrisis wordt dit grotendeel online georganiseerd.

Tiplijn