Meer dan duizend lopers starten bij de 4 Mijl van Assen

Meer dan duizend lopers starten bij de 4 Mijl van Assen

De 4 Mijl van Assen, die gehouden wordt op zaterdag 12 september, is één van de eerste grote loopevenementen in Nederland die na 1 september doorgaat. In een unieke samenwerking tussen de gemeenten Assen en Tynaarlo, de Atletiekunie, NOC/NSF en de organisatie van de 4 Mijl van Assen is het gelukt om een opzet te ontwikkelen die aan alle richtlijnen voldoet.

Zo is de start van deelnemers boven de 18 op ruime afstand van elkaar en heeft elke loper bijna 4 vierkante meter tot zijn beschikking in het startgebied. Ook zijn er extra toiletten en veel opstellingen op het terrein om handen te wassen. De onderstaand animatie, onder aan het bericht, geeft een mooie indruk hoe dat in zijn werk gaat.

Helaas moesten er ook een aantal onderdelen worden geschrapt, zoals het hele 4 Mijl Festival, het sportplein en het kinderplein. Ook is er geen centrale prijsuitreiking. Er zijn wel mooie bekers te winnen, maar die worden pas na afloop thuis bezorgd.

Door de gefaseerde start (elke paar seconden een beperkt aantal lopers) zegt alleen het moment van finishen niks over de individuele prestatie. De uitslag wordt dan ook bepaald op basis van de netto tijd die verstrijkt tussen de passage van de startlijn en het daarna weer passeren van de finish. Dat biedt een eerlijke weergave van ieders prestatie, ongeacht het startmoment van een loper.

We vragen het publiek om zo veel mogelijk thuis te blijven en de lopers is verzocht om pas kort tevoren te arriveren en na hun finish weer naar huis te gaan. De gezellige nazit met wat eten, drinken en muziek kan dan hopelijk weer in 2021, aldus de organisatie.

Om alles in goede banen te leiden heeft de organisatie de samenwerking gezocht met Vaart in Assen . De gastvrouwen die in het centrum van Assen hebben gelopen attenderen op 12 september in het Anne Frank Park de bezoekers ook op de afstandsregels. Zo maken we er een unieke sportmanifestatie van en dragen de ruim 1.000 deelnemers allemaal bij aan een gezonde Assen Sportstad .

De inschrijving voor deze derde editie van de 4 Mijl van Assen sluit vrijdag 4 september om 12 uur. Inschrijving op de dag zelf is niet mogelijk.

Roelof Daalmeijer
Tiplijn