Garage TDI ontvangt opnieuw subsidie nieuws van het Rijk

Garage TDI ontvangt opnieuw subsidie nieuws van het Rijk

Begin augustus ontving Garage TDI al positief nieuws van het Fonds Podiumkunst (FPK), dat besloot om het Festival Art of Wonder te honoreren voor de komende vier jaar. En nu heeft de andere rijksregeling voor podiumkunsten, het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP), besloten dat de Vooropleiding Brandstof TDI de komende vier jaar óók subsidie ontvangt vanuit het Rijk.

Garage TDI kreeg in de periode 2017-2020 voor het eerst de rijksbijdrage voor talentontwikkeling. Inmiddels stromen er ieder jaar ongeveer tien jongeren via TDI door naar de diverse hbo-theateropleidingen in Nederland en België. Velen van hen keren na hun opleiding als professioneel acteur of theatermaker terug bij Garage TDI, of andere Noordelijke gezelschappen.

De commissie bedeelde TDI een hoge score toe op haar aanvraag en is er inmiddels van overtuigd dat Garage TDI een zeer belangrijke bijdrage levert aan de infrastructuur voor talentontwikkeling in Noordoost-Nederland. Nu mag ze de komende vier jaar verder werken aan haar talentontwikkelingsprogramma. Diverse uitdagende activiteiten staan de komende jaren op het programma, al dan niet coronaproof. Naast een lesprogramma dat de jongeren volgen, worden er voorstellingen gemaakt voor zalen, festivals en op locatie, is er aandacht voor camera acteren en worden er films gemaakt. Ieder jaar gaan de jongeren van Brandstof TDI in de zomervakantie op trainingsweek, waar de lessen en het maken van voorstellingen gecombineerd wordt. De komende jaren zal Garage TDI meer aandacht geven aan performen, video art en haar jonge talenten meer kennis laten maken met nieuwe en diverse kunststromingen.

Mede dankzij de subsidie van het Rijk kan ze ook verder bouwen aan enkele internationale samenwerkingen. Helaas kon afgelopen voorjaar een uitwisseling met het Italiaanse gezelschap Campsirago Residenza  niet doorgaan, vanwege het coronavirus. In 2021 kijkt Garage TDI opnieuw naar de situatie en hoopt zij haar internationale programma weer in te kunnen gaan invullen.

Jongeren die theater willen komen maken bij Brandstof TDI, de vooropleiding van Garage TDI, kunnen 27 september auditie doen in Assen. Wanneer zij worden aangenomen kunnen ze direct deelnemen aan het programma en bijvoorbeeld meedoen aan de grote muziektheatervoorstelling die Garage TDI produceert in de donkere dagen voor Kerst.

De erkenning voor het festival Art of Wonder en de vooropleiding Brandstof TDI ziet Garage TDI als een geweldige beloning voor de stappen die ze in vijf jaar tijd heeft gemaakt.

Tiplijn