Vaarseizoen in Assen start voortvarend

Vaarseizoen in Assen start voortvarend

In verband met corona begon het vaarseizoen dit jaar pas eind mei, bijna twee maanden later dan voorgaande jaren. Maar toch draait het seizoen dit jaar goed.

Hoe staat het er nu voor? Willen recreatieboten wel naar Assen komen? En hoe gaat iedereen om met de coronamaatregelen die we hebben afgesproken? Havenmeester Warren Elzinga: Het seizoen draait voortvarend. Met enige regelmaat ligt de Vaart vol met zo n vijfentwintig boten. Ondanks dat we veel later zijn begonnen, verwacht ik dat we dit vaarseizoen op het zelfde aantal bezoekers uitkomen als in andere jaren, zo n duizend tot elfhonderd pleziervaartuigen en recreatieboten. 

Coronamaatregelen
De eerste maand konden mensen geen gebruik maken van de douchemogelijkheden. Dat gaf nog wel eens teleurstellingen. Nu is per gezin één doucheruimte beschikbaar. Omdat we 1.5 meter afstand moeten houden, haal ik zelf het liggeld op bij de boten. En we vragen met pin te betalen. Bij het afrekenen herinner ik iedereen altijd weer even aan het afstand houden. Alle bezoekers krijgen onze coronamaatregelen ook op papier. In het havenkantoor hebben we eveneens aanpassingen moeten invoeren, zodat we allemaal ons werk kunnen blijven doen. Het havenkantoor aan de kop van de Vaart is onze basis, want bij bruggen is geen brugwachtershuisje waar je kunt verblijven. 

Vaak maar één nachtje
Een ander verschil met vorige jaren is dat bezoekers vaak niet langer dan één nacht blijven in Assen. Elzinga: Het lijkt wel of mensen haast hebben en zoveel mogelijk van Nederland willen zien in een paar dagen. De volgende dag willen ze vaak alweer vertrekken. Zonde. Assen heeft zoveel moois te bieden .

Blauwe As
De boten die Assen aandoen, varen meestal door de Blauwe As. Het zal komen omdat de Blauwe As meer bekendheid gekregen heeft,  zegt Elzinga. Maar je hebt ook een veel vriendelijker uitzicht, omdat je door de stad vaart. Dat heb je minder als je buitenom langs de snelweg naar sluis Peelo gaat. De Blauwe As heeft doorgaans een groen karakter en de sluis heeft een kleiner verval dan die van Peelo. Uiteindelijk ben je ook maar 15 minuten langer onderweg. Maar dan heb je wel kunnen genieten van een mooie omgeving! 

Tiplijn