Vanaf morgen geldt Nationaal hitteplan vanwege hoge temperaturen

Vanaf morgen geldt Nationaal hitteplan vanwege hoge temperaturen

Het wordt warm de komende tijd. Daarom wordt vanaf morgen het Nationaal hitteplan geactivieerd. Ook geldt er een smogwaarschuwing.

De komende dagen stijgt de temperaturen boven de dertig graden. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico s met zich mee.

Het hitteplan geldt de komende tijd voor het hele land. Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) kan het warme weer nog tot na het weekend aanhouden, aldus het RIVM.

Hitteplan
Maar wat is het Hitteplan nu eigenlijk? RIVM: Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Erik Smit
Tiplijn