Extra veiligheidsmaatregelen omgeving Rolderstraat verlengd

Extra veiligheidsmaatregelen omgeving Rolderstraat verlengd

De burgemeester heeft besloten om de extra veiligheidsmaatregelen die vorig jaar 1 november van kracht werden in de Rolderstraat en omgeving te verlengen. Het gaat om cameratoezicht, een samenscholingsverbod en de mogelijkheid preventief te fouilleren. De maatregelen die aanvankelijk golden tot 1 mei, worden verlengd met zes maanden tot 1 november van dit jaar.

Met zijn besluit wil de burgemeester over een langere periode bekijken wat de effecten van de maatregelen zijn. Politie en de afdeling Handhaving en Toezicht van de gemeente stellen vast dat in de afgelopen maanden het aantal incidenten in de Rolderstraat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is afgenomen. Ondernemers en bewoners geven ook aan dat de leefbaarheid en de veiligheid in de straat is verbeterd. Politie en gemeente zien wel dat een deel van de overlast zich verplaatst naar andere straten. Ook daar wordt tegen opgetreden.

De maatregelen in de Rolderstraat worden verlengd omdat mogelijk ook andere factoren van invloed zijn op de verminderde overlast. De actuele crisissituatie rondom het COVID-19 virus heeft in een korte tijd een grote invloed op onze maatschappij gekregen. De maatregelen die voortvloeien uit de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Drenthe maken ook dat de mate van reguliere overlast en de daaraan gekoppelde veiligheidsbeleving indirect beïnvloed worden. Het voorstel om de drie maatregelen voor de aanpak van de overlast in de omgeving Rolderstraat te verlengen, was reeds opgesteld en besproken in de lokale driehoek alvorens de noodverordening van kracht werd.

Ook andere factoren spelen een rol. Het slechte weer in de eerste maanden van dit jaar nodigde de afgelopen tijd niet uit om zich s avonds op straat te begeven. Ook heeft de aanleg van de nieuwe rotonde en kruising Rolderstraat, Jan Fabriciusstraat en Abel Tasmanplein (oplevering eind mei, begin juni 2020) een directe invloed op de (verminderde) verkeersstroom door de Rolderstraat. De betere weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer én de betere verkeerdoorstroming na voltooiing van de nieuwe rotonde zouden kunnen leiden tot nieuwe/terugkerende overlast. Uit rapportages van de politie van vorig jaar blijkt dat er juist in het voorjaar en de zomerperiode een toename van het aantal incidenten was in de Rolderstraat.

Het is de bedoeling om de maatregelen in oktober te evalueren. De burgemeester besloot vorig najaar de Rolderstraat en omgeving aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, cameratoezicht en een samenscholingsverbod in te stellen en de mogelijkheid tot preventief fouilleren te bieden.

Tiplijn