Noodoproep #SOSMoria klonk ook in Assen

Noodoproep #SOSMoria klonk ook in Assen

In 37 gemeenten klonk vanmorgen om twee voor twaalf een noodoproep om de Nederlandse overheid te bewegen kinderen zonder ouders uit vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden op te nemen, zoals al elf andere Europese landen doen. In Assen werd de oproep gedaan door stadspredikant Bert Altena, Hans Marskamp (GroenLinks) en Liesbeth Bloemendaal project ShowerPower in Moria). De oproep werd in alle 37 live gestreamd. In Assen via de Facebook-pagina van kerkelijk initiatief Mooi Verhaal.

Deze week is de evacuatie van kinderen zonder ouders uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden begonnen. Terwijl Duitsland, Luxemburg en negen andere lidstaten kinderen redden, doet Nederland niets terwijl 37 gemeenten hebben toegezegd kinderen op te willen nemen. #SOSMoria organiseerde daarom in samenwerking met dertien grote NGOs, Kerk in Actie, de Raad van Kerken, de PKN en vele lokale organisaties donderdag om 11:58 een laatste noodsignaal in 37 gemeenten in Nederland met als oproep: Red tenminste 500 kinderen! Deze oproep, ondertekend door vele organisaties en prominenten, staat vandaag ook paginagroot in het Algemeen Dagblad. Het noodsignaal in de 37 gemeenten klonk in verschillende vormen en bestond in ieder geval uit de oproep van een burgemeester, bekende inwoner of vertegenwoordiger van een religieuze of culturele instelling. De oproep aan het kabinet houdt in: Toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht. Griekenland zond acht maanden geleden een noodkreet naar alle lidstaten van Europa. Alstublieft, help 2500 alleenreizende kinderen door hen in veiligheid op te nemen. Kinderen uit Syrië en Afghanistan die zonder familie vastzitten in overvolle vluchtelingenkampen. Een noodkreet die door de coronacrisis alleen maar urgenter is geworden.

De situatie in de kampen is potentieel catastrofaal. Zwitserland en meer dan tien lidstaten hebben de hulpvraag gehoord en gehonoreerd. De evacuatie onder aanvoering van de Europese Commissie is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland. Nederland moet hun voorbeeld volgen. Het kabinet wordt opgeroepen om deze groep kinderen te helpen, solidair te zijn met de Grieken en solidair te zijn met de landen die al meehelpen.

Over #SOSMORIA
#SOSMoria is een initiatief van gynaecologe Sanne van der Kooij en huisarts Steven van de Vijver. Van der Kooij werkt als gynaecoloog in NoordWest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder. Van de Vijver is huisarts in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam. Naast hun reguliere werk in Nederland werkten Steven en Sanne als arts in kamp Moria op Lesbos.

Hun noodoproep op www.sosmoria.eu is de afgelopen dagen gesteund door duizenden Europese artsen, professoren, directeuren van grote medische instellingen, epidemiologen en diverse internationale wetenschappelijke instituten als de British Medical Journal. Tientallen Europese kranten publiceerden over de oproep, waaronder The Guardian, Neue Zürcher Zeitung, EU-Observer, Dagens Nyheter (Zweden), Irish Times, De Wereld van Morgen (België), Kauno Diena (Litouwen) en Expresso (Portugal).

Tiplijn