Mondkapjes al op veel plaatsen uitverkocht: ook in Assen

Mondkapjes al op veel plaatsen uitverkocht: ook in Assen

Mondkapjes zijn in veel winkels niet meer te verkrijgen. Ook in Assen kom je ze bijna niet meer in de winkels tegen.

Gisteren en vandaag werd bekend dat er in Nederland momenteel twee patiënten zijn opgenomen die besmet zijn met het Coronavirus. Sinds de uitbraak van het virus kopen mensen massaal mondkapjes in de hoop dat deze hen kunnen beschermen tegen het virus. Ook in Assen is er een run op de mondkapjes. In bouwmarkten en zelfs in de apotheek zijn deze niet meer te verkrijgen.

Maar helpt het om een mondkapje te dragen, of juist niet? Het Rode Kruis laat weten dat als je gezond bent, je geen mondkapje hoeft te dragen. De mondkapjes zijn voornamelijk bedoeld voor hulpverleners die vaak met coronapatiënten in aanraking komen. Het biedt dan voor de hulpverleners bescherming. Ter preventie voor de gewone Nederlander zal het weinig helpen. Want, met het dragen van een mondkapje brengt het juist ook risicos met zich mee. Als je zon mondkapje bijvoorbeeld verkeerd af doet, zou je juist met het virus besmet kunnen raken.

Maar wat kan je juist wel doen om besmetting te voorkomen? Was in ieder geval regelmatig je handen met zeep en hoest en nies in de binnenkant van je elleboeg of gebruik papieren zakdoekjes. En houd minstens 1 meter afstand van mensen met griepverschijnselen.

Voor meer informatie over het coronavirus bekijk de website van het Rode Kruis.

Erik Smit
Tiplijn