College Assen legt beleidsarme begroting voor aan raad

College Assen legt beleidsarme begroting voor aan raad

Op 7 november heeft de gemeenteraad het college van B&W gevraagd om de begroting voor 2020 beleidsarm te maken. Vandaag ontving de raad deze beleidsarme begroting. De begroting wordt op donderdag 28 november behandeld in de gemeenteraad.

Assen zit in een lastige situatie. Er zijn niet genoeg financiële middelen en bezuinigen zijn onvermijdelijk. Dat betekent dat keuzes noodzakelijk zijn. De raad wil deze keuzes pas maken als er sprake is van een nieuw college en heeft daarom om een beleidsarme begroting gevraagd.

Beleidsarme begroting
Het college wil de begroting voor 2020 beleidsarm maken door deze te ontdoen van alle voorstellen waaraan geen raadsbesluit ten grondslag ligt. Het gaat daarbij om voorstellen die invulling geven aan nieuw beleid en de ambities uit het bestuursakkoord en voorgestelde bezuinigingsmaatregelen die opgenomen waren in het basispakket in de Kaderbrief. Ook de voorstellen voor verdere bezuinigingen en lastenverzwaring zijn uit de begroting gehaald. Dit staat omschreven in de nota van wijziging.

Vervolg
Met de beleidsarme begroting ontstaat een nieuw speelveld voor de gemeenteraad om een nieuwe coalitie te vormen en een nieuw bestuursakkoord tot stand te brengen. De beleidsarme begroting biedt de ruimte voor het nemen van nieuwe besluiten voor de verdere ontwikkeling van de stad en noodzakelijke maatregelen om de begroting in de toekomst weer financieel sluitend te krijgen.

Tiplijn