Autismecafé Assen op 26 september: autisme bij meisjes/vrouwen

Autismecafé Assen op 26 september: autisme bij meisjes/vrouwen

Op donderdag 26 september is er weer een Autismecafé, deze keer staat het thema: Autisme en meisjes/vrouwen centraal.

Gespreksleider Hanneke Kappen praat met Annemiek, die pas op 61-jarige leeftijd de diagnose ASS kreeg. Ook praat Hanneke met dr. Els Blijd, klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut, werkzaam als manager Behandelzaken bij Interpsy. Els is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van vrouwen met autisme, daarnaast is ze freelance docent en auteur van diverse artikelen op gebied van autisme.

Autisme wordt vaker bij jongens gediagnostiseerd dan bij meisjes. Autisme is lastiger bij meisjes/vrouwen te herkennen. Dit lijkt er mee te maken te hebben dat meisjes meer moeite doen om sociaal gedrag te vertonen, dit is vaak gedrag dat ze imiteren van anderen. Ze letten heel goed op in sociale situaties en die informatie passen ze toe, al doen ze dit niet altijd even handig. 

Meisjes zijn gevoeliger voor de sociale verwachtingen dan jongens. Ook zijn meisjes met autisme vaak sneller angstig of somber terwijl jongens met autisme sneller boos zijn of last hebben van woedeaanvallen.

Het autistische  gedrag van jongens is opvallender dan het gedrag van meisjes. De interesses van meisjes met autisme zijn ook anders dan die van jongens met autisme. Jongens met autisme hebben bijvoorbeeld vaak een specifieke interesse voor onderwerpen die minder vanzelfsprekend zijn, zoals techniek. Meisjes met autisme hebben vaker interesse in bijvoorbeeld dieren. Dit zijn vaak interesses waar veel meisjes geïnteresseerd in zijn, dus valt het minder op. Het komt vaak voor dat meisjes met autisme op hun tenen lopen om aan verwachtingen te voldoen. Hierdoor ontstaan er veelal ook andere secundaire  klachten zoals bijvoorbeeld faalangst, depressie of een eetstoornis, waarbij het autisme niet altijd wordt herkend.

Bent u benieuwd naar dit thema, bent u op zoek naar ervaringen of loopt u tegen vragen aan? Bezoek dan op donderdag 26 september a.s. het Autismecafé Assen. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur (aanvang 20.00 uur) in MFA Het Schakelveld, Witterhoofdweg 1a te Assen. De toegang en koffie/thee zijn gratis.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Karin van Goor, contactpersoon Autismecafé Assen, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tiplijn