Noorderbegraafplaats Assen doet weer mee aan Open Monumentendag

Noorderbegraafplaats Assen doet weer mee aan Open Monumentendag

Op zaterdag 14 september doet de Stichting Noorderbegraafplaats Assen weer mee aan de Open Monumentendag.

Het thema van de Open Monumentendag is Plekken van Plezier . Nu kan je bij een begraafplaats niet bepaald spreken van een plek om plezier te maken maar ze hebben deze dag toch een klein feestje te vieren.

Op deze dag wordt na 10 maanden van intensieve restauratie de gravenrij van de 1e Gouverneur van Drenthe mr. dr. Petrus Hofstede en zijn familieleden onthuld.

Vanaf de start van de stichting was het hun wens om deze gravenrij zodanig te restaureren dat het de tand des tijds weer vele jaren kon doorstaan. Dit hebben zij kunnen verwezenlijken door de medewerking en een royale subsidie van de provincie Drenthe. Hierdoor konden zij de zerken door een professioneel natuursteenbedrijf zodanig laten bewerken dat deze versterkt, gelijmd en keurig schoongemaakt weer teruggeplaatst konden worden op een door hun vrijwilligers nieuw gemetseld fundament met gebruikmaking van de oude stenen, waarna de zerken weer voorzien zijn van een autentieke beschildering.

Om 11.00 uur zal de voorzitter Jan lagendijk een welkomswoord spreken waarna de technische man Lukas Kwant een toelichting zal geven op het totale restauratieproces. Daarna zal de gedeputeerde Cees Bijl de gravenrij onthullen onder het uitspreken van een kleine toespraak.

Tiplijn