Kosten uitvaart verschillen enorm: hoe zit het met Assen?

Kosten uitvaart verschillen enorm: hoe zit het met Assen?

Nee, je kunt niet zeggen dat de kosten voor een uitvaart ongeveer hetzelfde zijn. Integendeel, soms zitten er duizenden euro s verschil tussen de kosten in provincies en de gemeenten in ons land. En dat heeft beslist niet altijd te maken met hoe uitgebreid je de uitvaart wenst.

Je kunt stellen dat de kosten  dus ook die in Assen  zijn opgebouwd uit de algemene kosten, de kosten voor een begrafenis en de kosten voor een uitvaart.

Locatie en de afgenomen producten
Hiervan maak je algemene kosten altijd, daarbij komen dus nog de kosten voor een crematie of begrafenis. Algemene kosten zijn niet afhankelijk van de keuze voor een begrafenis of een crematie. Het is min of meer de basis voor het afscheid. Daar bovenop komen nog de kosten voor uitvaartverzorgers, volgauto s en het vervoer naar het uitvaartcentrum. Hoe hoog de algemene kosten uitvallen hangt onder meer af van de locatie en de afgenomen producten.

Crematie is voordeliger dan een begrafenis
Ook in Assen is een begrafenis duurder dan een crematie. Momenteel laat al zo n zestig procent zich cremeren. De kosten hangen af van de gekozen service en producten en van producten als de kist, grafkosten, de grafsteen en de terugkerende grafkosten. Een crematie is goedkoper. Dat is ook de voornaamste reden dat meer en meer mensen kiezen voor een crematie. Maar nu komt ie: want de al genoemde grafkosten zorgen vaak voor het enorme verschil in kosten tussen de ene en de andere provincie en de ene en de andere gemeente. Daarom verschillen de kosten in Assen ook van de kosten van een stadje in Limburg of Friesland.

Je betaalt in de randstad het dubbele in vergelijking met het zuiden
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat je in de randstad al snel het dubbele betaalt dan in het zuiden van ons land. Voorbeeld? In Limburg betaal je gemiddeld genomen weinig voor een graf voor een persoon, een kleine negentienhonderd euro. In Noord-Holland ben je voor hetzelfde graf 3.494 euro kwijt. Ook per gemeente, en dus ook in Assen, kunnen de verschillen best fors zijn. Het is goed je eens in je eigen uitvaartverzekering te verdiepen en kond te doen van de kosten in jouw gemeente. Je kunt ook je uitvaartverzekering vergelijken met andere verzekeraars. Aan de hand van de uitkomsten kun je al dan niet beslissen over te stappen naar een goedkopere verzekeraar.

Tiplijn