Festivalbezoekers in Assen massaal aan het lachgas

Festivalbezoekers in Assen massaal aan het lachgas

In de binnenstad van Assen ligt het vol met ballonnen en gaspatronen. Op verschillende punten in de stad wordt lachgas aan de onwetende jongeren verkocht.

Onder toezicht van de Asser politie en de gemeentelijke toezichthouders wordt de nieuwe hype verkocht. Dit tot grote ergernis van menig festival bezoeker. Er hoeft namelijk geen verantwoording te worden afgedragen omdat nergens in de wet staat dat lachgas illegaal is.

Wettelijk toegestaan
In cafés en diverse pizzeria s worden de ballonen gevuld met het gas en gaan de ballonnen voor enkele euros de toonbank over. Overal in de binnenstad zie je jeugd met de ballonnen aan hun mond lopen. Agenten en handhavers zien dit gebeuren, maar kunnen niks aan het gebruik en verkoop van lachgas doen. Zowel lokaal als landelijk wordt er naar manieren gezocht om deze ongewenste ontwikkeling te stoppen, laat burgemeester Marco Out op twitter weten. Hij vervolgt: Het huidige juridische kader biedt daarvoor (nog) te beperkte mogelijkheden.

Stadsmarinier
Ook de Stadsmarinier van Assen heeft het gebruik opgemerkt. Het gebruik van lachgas is een zorgwekkende ontwikkeling. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik ernstige schade kan veroorzaken. Het heeft onze aandacht, laat hij weten.

Gevolgen
Lachgas brengt grote risico s met zich mee. Via twitter communiceren de instanties dan ook uitvoerig over de gevolgen. Denk aan flauwvallen, gehoorschade, bevriezingsverschijnselen. Het is erg verslavend, je hebt steeds meer nodig voordat het effect heeft. Wij raden het gebruik van lachgas sterk af. Denk aan je gezondheid, wees verstandig, zorg voor elkaar, aldus de gemeente.

Erik Smit
Tiplijn