Sven Romkes uit Assen gaat voor Minister van Gehandicaptenzaken

Sven Romkes uit Assen gaat voor Minister van Gehandicaptenzaken

Op 17 juni kiest Nederland voor het eerst in zijn bestaan een Minister van Gehandicaptenzaken. Dit omdat twee miljoen mensen in Nederland met een beperking een goede vertegenwoordiging verdienen. Een van deze ministerkandidaten is de 36-jarige Sven Romkes uit Assen.

Sven woont samen met zijn vriendin in Assen. Ten gevolge van vroeggeboorte is hij spastisch, heeft hij een hersenbeschadiging en een chronische longaandoening. Na zijn studie maakte hij zich hard voor een stemwijzer voor mensen met een verstandelijke beperking. Momenteel is hij bij ABN AMRO werkzaam om mensen met een handicap een duurzame betaalde baan te helpen. Daarnaast maakte hij als sit-down  comedian de show 50 Gegronde redenen om een gehandicapte te haten  om het publiek aan het lachen te maken en aan het denken te zetten.

Ongelooflijk trots
Ondanks dat Sven rolstoelgebonden is, laat hij zich niet uit het veld slaan: ,,Ik ben ongelooflijk trots en ook vereerd tot de finalisten te behoren en ik kan niet wachten om het voor iedereen in Nederland makkelijker te maken om echt mee te doen. Maar ik heb me nooit laten tegenhouden door mijn beperkingen en ik gun iedereen een manier om volwaardig mee te doen. Als Minister van Gehandicaptenzaken kan ik met een beetje humor, kennis van zaken, ervaring en het goed inzetten van mijn netwerk écht een verschil maken.  

Krapte op arbeidsmarkt
De functie van Minister van Gehandicaptenzaken komt precies op tijd. Eén van de grootste uitzendorganisaties van Nederland berekende dat de krapte op de arbeidsmarkt in jaren niet zo extreem is geweest. We komen honderdduizenden mensen tekort voor al die vacatures. Toch zijn 800.000 mensen met een beperking structureel werkloos. Sven: ,,Dat moet echt anders. De excuses zijn op!  

Banenprogramma
De Assenaar is al een langere tijd bezig om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Sven: ,,Ik heb de afgelopen zeven jaar gebouwd aan een banenprogramma binnen ABN AMRO voor mensen met een beperking, B-Able genaamd. Het is het meest succesvolle programma gebleken om mensen structureel aan het werk te helpen en te houden. Veel mensen zijn trots op hun passende betaalde baan waarmee ze elke dag het beste uit zichzelf halen. Met de juiste ondersteuning op de vier thema s waarop mensen met een beperking uitvallen in het arbeidsproces zoals acceptatie, binding, loopbaanperspectief en energiebalans blijven mensen groeien in hun talent en vaardigheden. Als Minister van Gehandicaptenzaken wil ik dit concept landelijk uitrollen.  

Onderwijs
Naast arbeidsmarkt is ook onderwijs een belangrijk speerpunt. Nederland is het Europese land met de hoogste uitstroom van mensen met een beperking in het onderwijs. Meer dan de helft van iedereen die na de Mytylschool of basisschool een opleiding probeert, valt uit zonder diploma. Dit loopt richting het HBO/WO op tot meer dan 90%. Sven: ,,Dat past echt niet bij een land als Nederland. De grootste oorzaak is een gebrek aan toegankelijke stageplaatsen. Ik wil samen met overheid, bedrijfsleven en sociale partners een samenwerkingsverband opzetten om veel meer stageplaatsen te creëren voor mensen met een beperking en dit totaal onnodige verlies van talent terugdringen.  

Iedereen doet mee
Een makkelijke baan is het niet, maar de drive zit er bij Sven er wel in: ,,Ik heb één jaar de tijd en heb met 10 speerpunten op het vlak van onderwijs, arbeidsmarkt, wonen & toegankelijkheid, zorg en sport, maar kort de tijd om het verschil te maken. Maar ik zorg dat we elk kwartaal een grote verandering kunnen neerzetten. Dit kan al met aandacht, drive en verstand van zaken. Met mij als Minister van Gehandicaptenzaken maken we Nederland snel inclusiever en zorgen we dat iedereen die nu opgroeit met een beperking echt mee kan doen!  

De Minister van Gehandicaptenzaken is een initiatief van de Lucille Werner Foundation en KRO-NRCV. Tijdens een live televisie-uitzending (maandag 17 juni om 21.15 uur op NPO 1) wordt de Minister van Gehandicaptenzaken verkozen.

Tiplijn